Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Мария Габриел

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Пред президента Теменужка Петкова, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, заяви, че кандидатът за министър-председател Мария Габриел е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. Смятаме, че това е една достойна кандидатура.

Имате седем дни за структура и състав на кабинет, каза държавният глава.

Освен Мария Габриел, за връчването на мандата в президенството пристигнаха също министър – председателят в оставка Николай Денков и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, както и участниците от преговорния екип на ГЕРБ -СДС Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Връчването на мандата бе насрочено за 12:00 часа, но представителите на първите две политически сили дойдоха с малко повече от 10 минути закъснение. Преди това те разговаряха в сградата на парламента.

Мария Габриел заяви, че приема мандата с отговорност за това, че България има нужда от стабилност, но стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност, споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които трябва да носят отговорността за България.

Вижте и

Бих искала да ви помоля да седнем и да споделим информация с вас, добави Габриел. Разговорите с президента продължават при закрити врата.

На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател, излъчен с мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се споразумяха за ротационно правителство. На 6 март бе планувана оставка и ротация на министър-председателите. Първоначално от ПП-ДБ предложиха меморандум за съвместно управление, от ГЕРБ-СДС настояха за подписването на коалиционно споразумение до края на мандата на 49-ото НС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре