Сега четете
Налага се да преосмислим Националната стратегия за сигурност

Налага се да преосмислим Националната стратегия за сигурност

Вчера се проведе третата национална конференция на ПП Движение „Да, България“, която отвори широко вратите на идейния дебат за бъдещето на партията, написа в своя Facebook профил политикът Мустафа Емин. В следващите редове ще споделя виждането си за пътя, по който трябва да поемем, за да гарантираме приемственост и да привлечем свободните избиратели, които са мнозинство в българската политическа система.

 

Времето, в което живеем, се отличава с усложняване и влошаване на международната обстановка. В непосредствена близост до България бушуват основните кризи на съвремието – войните в Украйна и Близкия изток, има напрежение в Босна и Косово. Това налага да преосмислим “Актуализирана стратегия за национална сигурност”, от която следва да произтичат реални действия за адаптиране на държавата, обществото и индивидите към новата среда за сигурност, в която ще работят икономиката и специфично външната търговия на България.

 

Нашето положение на източноевропейска държава се усложнява още повече от факта, че ние разчитаме за защита на териториалната ни сигурност преди всичко на НАТО, а както каза председателят на ЕНП – Манфред Вебер – основният стълб на отбраната на НАТО – САЩ при смяна на политическата администрация може да отслаби ангажимента си към нас.

 

Това налага спешно да се преразгледа настоящата стратегия за национална сигурност и да се внесат нужните изменения с цел повишаване на стабилността на икономиката и укрепване на социалните взаимоотношения в страната.

Стратегическа цел следва да бъде прилагането на политика за укрепване на националното единство.

 

Един такъв документ, който можем заедно да създадем, предполага различна концептуализация на основните области за функциониране на държавата и отклонения от действащите при спокойна среда за сигурност. Областите, които следва да преразгледаме са следните:

 

Въоръжените сили на страната и разузнаване;

Вижте и

Силовите вътрешно държавни органи – полиция, жандармерия, служби за сигурност (контраразузнаване) и т.н.

Важни области от икономиката като енергетика, изхранването на населението и отчасти натрупването на суровини за обслужващата индустрия, вкл. системата за гражданска защита.

 

Нужно е да се прегледат споменатите области, тъй като сегашният документ е писан при различна среда за сигурност през 2018 година. На първо място трябва да предефинираме целите на нашата политика в стратегически план. След това наново трябва да се дефинират заплахите за нашата държавност, със сериозен акцент върху хибридната война и психологическите операции. На трето място е важно да се дефинират силите и средствата, които са нужни на държавата, за да устоим на външните заплахи. Като следваща цел трябва изцяло да се прегледат нуждите на материалното снабдяване на населението: енергетика, комуникации, транспорт, водоснабдяване, отоплителни материали, материали за нуждата на отбранителната промишленост, здравеопазването, особено внимание трябва да се обърне на финансовата система, която е силно чувствителна. Преглед на устойчивостта на системите и способностите за гражданска защита е задължителен.

 

Разработването на такъв документ ще бъде ясен показател за избирателя, че се грижим за неговия интерес и имаме конкретни предложения, базиращи се на промените в средата за сигурност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
2
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре