Сега четете
Мащабна акция на кмета Терзиев за парковете в столицата включително и за гробищните паркове

Мащабна акция на кмета Терзиев за парковете в столицата включително и за гробищните паркове

Възстановили сме изцяло неработещото осветление на Южния и Западния парк, работим активно това да се случи и в останалите два големи парка – „Заимов“ и „Хиподрума“. Това съобщи във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Той допълни, че до март 2025 г. се планира и осъвременяване на осветлението на основните булеварди в града с LED осветление.

Васил Терзиев написа още, че в Южния парк са сменени всички 128 неработещи и остарели осветителни тела. Трябва да започне работа по проект за изграждането на осветление по алейната мрежа, която свързва Южен парк със спирката на градския транспорт на ул. „Бяла черква“, което би позволило хората от квартала да се придвижват спокойно, а не да избягват тъмните сега алеи, посочи Терзиев.

До края на следващата седмица Западен парк ще има 100 % работещо осветление. Там екипът възстанови над 400 осветителни тела, написа още кметът на София.

Ситуацията в парка „Заимов“ е доста по-трудна, заради изключително лошото и опасно състояние на съоръженията, включително и корозирали стълбове, затова и дейностите там ще отнемат няколко месеца. Това изисква сериозно финансиране и в момента работим активно, за да го осигурим, допълни още градоначалникът.

За парк „Хиподрума“, в който от десетилетия не е поддържано осветлението, подготвяме план за проектиране на осветителната мрежа до края на месеца, посочи още Васил Терзиев.

До края на другата седмица в Столичния общински съвет ще бъде внесен проект за финансиране на подмяната на остарялото осветление със съвременна светодиодна технология за големите булеварди. Той предвижда да подменим 8000 осветителни тела, за да може до март 2025 г. в София да няма нито един голям и неосветен булевард, каза още кметът.

На 14 февруари от столичната администрация обявиха, че Столичната община ще предприеме мерки за решаването на проблема с осветлението на територията на четири софийски парка. Първите паркове, които бяха посочени, че ще са във фокуса за подмяна и обновяване на осветлението, бяха Южен парк, Западен парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“.

След обновяването на осветлението на тези четири парка, предстои преглед и обследване и на останалите, каза още Терзиев. Столичната община се ангажира да предприеме всички необходими стъпки, за да изгради модерно осветление, за да може парковете да се използват пълноценно и безопасно от софиянци, написа тогава във Фейсбук столичният кмет.

Садят люляци на Централните гробища

В понеделник, 4 март, броени дни преди Задушница, продължаваме с възстановяването на Централните софийски гробища и ще засадим люляци с Гората.бг., съобщава още днес в пост във фейсбук Васил Терзиев.

Вижте и

Точно преди седмица обявихме началото на мащабна акция по почистване на гробищните паркове на територията на Столичната община. Още в първите дни извозихме десетки камиони със стотици тонове отпадъци, само от 5 декара площ. А остават над 2800 – толкова е площта на всички 9 гробищни парка.

Имаме огромно желание и амбиция за една година да възстановим средата на местата за покой, занемарявани в продължение на 30 години. Призоваваме доброволци и организации да се включат и заедно с усилията на новото ръководство на ОП „Гробищни паркове“ да постигнем по-бързи резултати.

Благодаря за подкрепата и ентусиазма на Nikola Rahnev и Гората.бг, които са сред първите, отзовали се на нашия апел. Ден след националния празник се събираме заедно – доброволци и екипи на общината, за да премахнем нежеланата растителност и на нейно място да засадим 300 люляка. Времето в понеделник ще е с нас, екипирайте се добре, а ние ще осигурим техника за извозване на купищата отпадъци.

Вярвам, че заедно ще се справим много по-бързо и ще променим местата, на които отдаваме заслужена почит и уважение към нашите баби, дядовци, родители, близки, към личности от българската история и култура. Включете се и вие.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре