Сега четете
ДАА представя днес изложба, посветена на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

ДАА представя днес изложба, посветена на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Изложба, посветена на 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, ще бъде представена в Държавна агенция „Архиви“ (ДАА). Експозицията „Кървавото лято на 1903. Илинден-Преображение-Кръстовден“ ще бъде показана днес, 17 октомври, в изложбена зала „Архиви“, съобщават организаторите.

 

„В експозицията са застъпени темите за основателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 г., въстанието в Македония – Битолски и Ресенски въстанически райони, Крушевската република, въстанието в Костурски район, в Прилепско, Кичевско, Охридско и Дебърско, в Кукушко, Гевгелийско и Тиквешко, в Струмишки район, в Скопско и Велешко, в Кратовско и Кочанско, в Щипски район. Проследени са и последвалите въстанически действия в Странджанския и Одринския район, в Горноджумайско и Разложко, както и въстанието в Серски район“, разказват от ДАА.

 

В документалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден-Преображение-Кръстовден“ е показан и широкият отзвук, който предизвиква Илинденско-Преображенското въстание в чужбина – в световната общественост, правителства и отделни личности. Почти всички европейски вестници откриват постоянни или ежедневни рубрики, в които се проследява ходът на въстанието и смелостта на неговите участници, както и жестокостта и репресиите на османската власт при неговото потушаването, казват от Държавна агенция „Архиви“.

 

Вижте и

Организаторите допълват, че изложбата ще бъде придружена също от експонирани оригинални документи и фотографии от този героичен и трагичен период за нашата история. Тя включва ценни архивни документи от фондовете на Централния държавен архив, Държавния военно-исторически архив – Велико Търново, Държавен архив -Благоевград, Държавен архив-Бургас, Държавен архив-Варна, Държавен архив – Кюстендил, Държавен архив – Пазарджик, Държавен архив – Смолян и други архиви в страната.

 

От ДАА уточняват, че изложбата е част от Националния план за отбелязване на 120-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Тя е финансирана от Министерство на културата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре