Сега четете
Над 100 000 кадъра дигитализира Регионалният исторически музей в Смолян

Над 100 000 кадъра дигитализира Регионалният исторически музей в Смолян

Музеят издаде каталог за историята на Роженския събор от началото до края на 20-и век

Издадохме каталог за най-мащабния, най-българския фолклорен събор – Роженския, каза за БТА Валентина Василева – директор на Регионалния исторически музей (РИМ) „Стою Шишков“ в Смолян. Тя добави, че в изданието, наречено „Рожен през годините“, са включени и най-старите фотоси, с които разполага музеят, и които предстои да бъдат дигитализирани по проект.

„Първата снимка в каталога е от началото на 20-и век. Крум Савов фотографира първите събори на Рожен – тогава, когато все още границата между България и Османската империя се е отваряла веднъж годишно, за да се съберат хората от двете страни и да се разтъжат, та да им е олекне“, разказа Валентина Василева.

Графичният дизайн на каталога е общ продукт и резултат от съвместната работа на музея със студенти и преподаватели от катедра „Рекламен дизайн“ на Националната художествена академия, които са провели студентската си практика за 2023 г. в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Включени са около 50-ина кадъра на водещи български фотографи и музейни специалисти, които показват огромното богатство на музейния фотоархив. „Много сме радостни, че възобновихме добрата практика да провеждат ежегодната си студентска практика в нашия музей“, добави директорът.

Каталогът е част от проекта на музея „Фотоархивът на музея в Смолян оживява“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти.

Вижте и

„Целта ни е поетапно да цифровизираме и дигитализираме фотоархива, наброяващ над 100 000 кадри – едно голямо музейно богатство, събирано десетилетия, нуждаещо се от възстановяване и ново развитие на базата на съвременни материали, средства и способи. Той е ключов за нас, защото съществува опасност всички кадри, диапозитиви, филмови и кино ленти от 20-и век да бъдат изгубени и ние сме длъжни да ги съхраним“, каза още Василева.

Музеят в Смолян е закупил необходимата техника – компютри и скенери, с които ще бъдат сканирани прозрачните ленти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре