Сега четете
Нов вариант на ковид тръгва из Европа

Нов вариант на ковид тръгва из Европа

BA.2.86 има над 30 мутации и за учените е най-поразителната разновидност на вируса от доста време насам

Нов вариант на вируса, причиняващ COVID-19, си проправя път в Европа. Заради големия брой мутации учените смятат, че това е най-значимият вариант от доста време насам. Все още обаче не се знае дали той води до по-тежко протичане на болестта и до по-бързо разпространение. Случаите буквално се броят на едната ръка. Потенциалното въздействие на BA.2.86 към момента е неизвестно и внимателно се анализира, обяви Световната здравна организация, която в четвъртък му даде третата, най-ниска степен на повишено внимание – вариант под наблюдение.

Паралелно с това редица държави по света отчитат повишен ръст на ковид случаите, но доминиращият вариант на вируса това лято е ерис (ЕG.5), кръстен на гръцката богиня на раздора и съперничеството. У нас такъв скок не се наблюдава – новоустановените случаи са по 30-40 на ден, но това едва ли е показателно – малцина са тези, които се тестват на този етап.

Новият вариант BA.2.86 все още се смята за част от родословието на омикрон, т.е. за негов подвариант, като към момента е засечен само в шепа секвенирани за генетичен анализ проби. За пръв път е докладван в Израел, вече го има в Дания, САЩ, а от вчера е доказан и във Великобритания. Очаква се британските здравни власти да оповестят повече информация по случая, но се знае, че заболелият пациент е възрастен и не е пътувал скоро в чужбина, което подсказва, че вариантът вече се разпространява в страната, съобщи „Гардиън“.

Последната справка за установените в България варианти чрез целогеномно секвениране е от 10 август и в нея липсва случай на новия вариант, а според специалистите от Националния център по заразни и паразитни болести при всички проби е установен Омикрон и негови подварианти, включително: XBB.x57 (68,7%) и 24 други подварианти (28,9%).

Пробите на BA.2.86 си приличат генетично в различните страни, което подсказва, че вариантът е възникнал сравнително скоро и се разпространява бързо, коментират в анализ на ситуацията от британската агенция по здравна сигурност. Заключенията обаче са твърде условни заради малкия брой известни проби. На този етап не може да се каже доколко имунната система е въоръжена да се справи с BA.2.86. Не знаем и доколко този вариант е готов да стане доминиращият.

Учените са заинтригувани от многото генетични мутации във вируса – те са над 30 в спайк протеина, чрез който вирусът се свързва с човешките клетки и който е основна цел на ковид ваксините. Това е най-поразителният щам на ковид от появата на омикрон насам, коментира пред „Гардиън“ проф. Франсоа Балу, директор на Генетичния институт на Юнивърсити Колидж в Лондон. Той предполага, че BA.2.86 е придобил мутациите си по време на продължителна инфекция у човек с компрометирана имунна система преди около година и след това си е проправил път, вероятно с помощта на регион в света, където няма сериозно наблюдение над циркулацията на вируса. Проф. Балу очаква вариантът да се държи по същия начин като омикрон, т.е. да не протича с по-тежки симптоми. Дори в най-песимистичния сценарий – ако BA.2.86 причини нова голяма вълна от заразени по света, няма опасност да стигнем до тежките случаи и високата смъртност на първите две години на пандемията, когато върлуваха алфа, делта и омикрон вариантите на SARS-CoV-2, категоричен е той.

В четвъртък СЗО обяви, че за периода 17 юли – 13 август са регистрирани 1,4 млн. нови случая на COVID-19 по света, което е с 63% повече спрямо предходния 28-дневен период, но целият ръст се дължи само на Западния Тихоокеански регион (Австралия, Япония, Китай, Филипините, Малайзия и т.н.). Там случаите са с 97% повече, докато в Европа намаляват с 18%. Отделни държави обаче бележат увеличение и вече се готвят отново да повишат вниманието си към вируса. В САЩ например в петък бе обявено, че случаите са с 14% повече спрямо 30 юли – 5 август. В САЩ доминират вариантът ерис (EG.5) с 20% от случаите и вариантът форнакс (FL.1.5.1), който е отговорен за 13% от случаите.

Къде е мястото на BA.2.86

За разлика от циркулиращите в момента варианти на ковид, които произхождат от последния актуален омикрон XBB, BA.2.86 се счита за наследник на много по-ранен вариант на омикрон, циркулирал в началото на 2022 г., а може би дори на първоначалния омикрон – BA.1.1.529, който предизвика рекордно висока вълна в края на 2021 и началото на 2022 г., пише „Форчън“. Новият вариант има твърде много мутации, поради което може да се окаже толкова различен от другите омикрон разновидности, колкото първият омикрон е бил различен от оригиналния щам на SARS-CoV-2, тръгнал от Китай. Затова е възможно да го определят за нов вариант, различен от омикрон.

Какво знаем за ерис

Потомък на омикрон, ерис се смята за виновника за повишените случаи във Великобритания, САЩ, Китай, Япония и т.н. Засега той не тревожи учените, въпреки че първоначалните сведения са, че се предава по-лесно от всички съществуващи подварианти на омикрон. Няма обаче наблюдения, които да показват, че той води до по-тежко протичане на болестта. Ерис е установен за пръв път през февруари и СЗО го определи тези дни като „вариант от интерес“, което означава, че всяка държава трябва да го следи по-внимателно от другите варианти на вируса.

Вижте и

Ерис не причинява различни симптоми от известните ни – обикновено засяга горните дихателни пътища, предизвиквайки хрема, болно гърло и други симптоми на настинка, като рядко слиза надолу към дробовете, обяснява д-р Скот Робъртс, специалист по инфекциозни болести от университета Йейл. За хората на 65 и повече години обаче, както и за тези с отслабена имунна система, съществува повишен риск вирусът да слезе към белите дробове и да причини по-тежки проблеми, предупреждава той.

Ще има ли ваксини за новите подварианти?

Новият бустер, който се очаква есента, няма да е точен аналог за ерис, съобщава медицинският журнал на Йейл. „Пфайзер“, „Модерна“ и „Новавакс“ в момента разработват версии на ваксините си, които са предназначени за подварианта XBB 1.5, но той се смята за достатъчно близък родственик на ерис генетично. Наскоро „Модерна“ обяви, че според първите клинични изпитвания бустерът ще може да се справи с EG.5 и FL 1.5.1.

България се отказа от първоначално договорените доставки на ковид ваксини, но си запази правото по собствено желание да заявява количества от адаптирани ваксини при нужда за пазара. Към момента ваксинирането клони към нула – за последното денонощие са поставени 15 дози.

Европейската агенция по лекарствата одобри за приложение в ЕС хапчето паксловид, но въпреки периодичните обещания не личи то да е внесено на нашия пазар.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре