Сега четете
Росен Желязков ще участва в Карлово в отбелязването на 151 години от гибелта на Васил Левски

Росен Желязков ще участва в Карлово в отбелязването на 151 години от гибелта на Васил Левски

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в Карлово във възпоменателното отбелязване на 151 години от гибелта на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на парламента. Церемонията ще започне от 18:00 часа на пл. „Васил Левски“ в града.

 

Росен Желязков ще приеме строя на представителните роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово по повод годишнината от смъртта на Апостола на свободата.

 

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е роден на 18 юли (6 юли ст. ст.) 1837 г. в Карлово, учи във взаимно училище там. Той е идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение. Осъществява две обиколки в България – първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората – от 1 май до 26 август 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България – в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. През есента на 1869 г. участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния. На 27 май 1870 г. отново се връща в България и изгражда Вътрешната революционна организация в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е утвърден за „главен апостол на цяла България, Тракия и Македония“, след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи.

Вижте и

 

На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 г. е обесен в покрайнините на София.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре