Сега четете
На България е нужен ден на национално помирение

На България е нужен ден на национално помирение

„На България ѝ е нужен ден на националното помирение – ден, в който всички заедно да станем и да почетем както жертвите на режима преди 1944 г., така и жертвите на режима след 1944 година. И тогава ще станем и ние от „Възраждане““, заяви председателят на парламентарната група на партията Костадин Костадинов в декларация от трибуната на Народното събрание по повод Деня на признателност и почит на жертвите на комунистическия режим – 1 февруари.

По-рано днес парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на жертвите на комунистическия режим, като депутати от „Възраждане“ не станаха на крака, а от „БСП за България“ излязоха от залата.

Когато сега една част от залата става, една друга част от български народ в момента роптае заради погазената справедливост, заради паметта на ястребинчетата, заради паметта на всички, които тогава се бориха срещу фашисткия режим в Европа, не само в България, коментира той.

„Сега трябва да си зададем въпроса, ставайки на крака тук, почитайки такива хора, рязали глави, не реабилитираме ли фашизма всъщност и това, което се случва в последните години, не е ли точно това – една реабилитация на фашизма“, каза лидерът на „Възраждане“. Затова призоваваме за пореден път да има ден на национално помирение, да се почитат жертвите на кървавата, макар и необявена гражданска война в България, която започва още през 1918 г. с войнишкото въстание и приключва с присъдите на Народния съд, посочи той.

Ето това почетохме в момента ние – убийците, главорезите, избили или осъдили на смърт 3055 човека в периода 1941 – 1944 г., каза Костадинов и показа снимки, по думите му, на отрязани глави на убити партизани от отряд „Христо Ботев“. За сравнение Народният съд осъжда на смърт 2730 човека, посочи той.

Вижте и

Можем да спорим много за това дали в България е имало класически фашизъм или не, до момента българската историография няма конкретен отговор на този въпрос, но едно е ясно – имало е много ожесточена гражданска война и в тази гражданска война са падали жертви и от едната, и от другата страна, коментира Костадинов. Ако един народ иска да затвори раните от гражданската война, той трябва да почете и едните, и другите жертви, смята той.

Беше казано, че Нюрнбергският процес е съдил само 24-ма човека, от които 12 на смърт – лъжа, каза още Костадинов по повод прочетената преди това декларация от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Нюрнбергският процес е само и единствено за висшите нацисти, както трибуналът на Народния съд има няколко състава – единият съди регентите, други съдят редовите главорези, трети съдят средния състав на администрацията на Царството преди 1944 г., посочи той. По думите му в Германия са издадени повече от 40 хиляди смъртни присъди, а във Франция разправата с колаборационистите е още по-жестока и брутална.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре