Сега четете
Абсурдно е да се говори за импийчмънт

Абсурдно е да се говори за импийчмънт

Не съм отправял оферта към президента да е част от „сглобката“. Това коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с думите вчера на вицепрезидента Илияна Йотова, според която Румен Радев е получил оферта да бъде част от „сглобката“. За мен лично, по-интересно е, тъй като аз не съм отправял такава оферта, да попитате лидерите от другите партии от „сглобката“ кой е отправял такова предложение, поясни той. Според него Йотова едва ли си го е измислила.

Много интересно как са правени служебните правителства, кой се е срещал, кой е договарял хората, това са огромни назначения, продължи Борисов.

Според него е абсурдно да се говори за импийчмънт на държавния глава, който е пряко избран от народа. И обратното – този човек, който има цялото доверие на обществото за обединител да говори като партиен лидер и да не харесва до този момент нищо, което се случва в България, освен служебните правителства. Ние пък не харесвахме служебните правителства, отбеляза Борисов. Лидерът на ГЕРБ не си обяснява какво може да прави президентът в „сглобката“.

Борисов отбеляза, че „фронтът“ на ГЕРБ срещу Румен Радев преди години не е бил целенасочен и добави, че президентът е искал тогава да свали ГЕРБ от власт, но те са изкарали пълния си мандат.

Винаги съм ползвал алегории, когато съм говорил за „пътя на Копринката“ – никой не се разпозна тогава и никоя медия не прояви интерес, не виждам никакъв смисъл да коментирам войната между лидери на политически партии. Така Борисов отговори дали председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски има основание да твърди, че президентството е „тъмна институция, пълна с много кеш“.

Според него за тези три години „хаос, абсолютна безпътица в България“, лепенето на етикети е довело до тотално смразяване на хората, на политическите партии, на институциите. В момента в България просто няма лидер, без да му е залепен – заслужено или не, етикет, посочи Бойко Борисов. И призова всички, когато говорят, да бъдат по-внимателни вече с лепенето на етикети. Има слухове, внушения, които не винаги се оказват такива, каквито са, добави лидерът на ГЕРБ, като уточни, че знае доста по конструирането на служебните кабинети, защото, по думите му, хората говорели. Но тук, в „сглобката“, подчерта той, има колеги, които са участвали в тези разговори, те знаят как са правени служебните правителства.

По време на избори винаги е прозирало зад кого стои президентът Радев. Когато Кирил (Петков) и Асен (Василев) стоят на един плакат с него, е трудно да се скрие прозира или не подкрепата им за президента Радев, или по-късно подкрепата му към тях, когато са били министри в служебното му правителство, продължи лидерът на ГЕРБ. Според Борисов се получавал и парадокс – три години държавният глава, еднолично или с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), е назначавал ръководителите, заместниците им в службите, включително и в МВР.

Получава се парадоксът в момента аз да съм единственият, който брани специалните служби в България, добави Бойко Борисов. Той каза, че е и единственият, който нямал никакво отношение към назначенията в службите, защото бил убеден, че „власт власт възпира“, затова нямало и договорки.

Попитан кой е предлагал политически назначения в службите, Борисов уточни, че такива вече са факт, след като депутат от ПП-ДБ е станал зам.-шеф на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

Не искам никой еднолично да се меси в работата на независимите служби, регулатори, вследствие на което, когато им е изгодно, едните говорят срещу службите, другите срещу „сглобката“, не мога да разбера кога г-жа Корнелия Нинова е щастлива от президента Радев – когато му казва да говори срещу Конституционния съд, или, когато има, според нея, сигнали за корупция там, продължи Борисов.

Вижте и

Според него в момента всеки лидер използва ситуацията, за да говори за своите политически цели. Моите са най-чисти, отбеляза председателят на ГЕРБ.

Имаме доста притеснения по много от назначенията и това са разговорите, които ще водим с колегите, подчерта той. И уточни, че в момента Николай Денков и Мария Габриел работят по предстоящата ротация, никой не им се меси. Лидерът на ГЕРБ допусна, че между 10-15 дни е възможно те да са готови с анализа си и да се срещнат с лидерите на партиите от управлението.

Дали обществото има потребност от политическа алтернатива, както смята държавният, глава, Борисов коментира, че това го слуша от 20 години. Ако президентът подготвя свой политически проект, е нарушение на Конституцията и политически некоректно, подчерта Борисов. Може би, предположи той, Пеевски се вклинява тук, за да се бори с партиен лидер, а не с президентска институция.

„Да допуснем варианта, че Радев в един момент посочва, застава зад политическа формация, влиза в парламента и ще се окаже в тази зала надали със 120 депутати. Тогава ще започнете да ни припомняте и на мен, и на Пеевски, и на Кирил и на Асен какво сме говорили по темата. В политиката, особено сега, трябва да се оставя ниша, в която да се търси управляващо мнозинство“, коментира също Бойко Борисов. Ние нито за миг не сме се харесали с ПП-ДБ, ДПС и всички останали, но това е единственото, което можеше да се направи и към днешна дата е без алтернатива, подчерта той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре