Сега четете
Очаквам сравнително малко промени в кабинета след ротацията

Очаквам сравнително малко промени в кабинета след ротацията

Министърът на финансите Асен Василев очаква сравнително малко промени в кабинета след ротацията. Той каза това пред журналисти в отговор на въпрос преди изслушването му в парламентарната комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

 

Доколкото знам, разговорите между г-жа Габриел и г-н Денков са започнали, процесът, който сме приели, е те да огледат кабинета, да огледат министрите, да излязат с предложения, след което политическите формации да подкрепят или съответно да не подкрепят тези предложения, посочи Асен Василев. Моите лични очаквания са за сравнително малко смени, каза той.

 

На въпрос дали ще бъде вицепремиер след ротацията, Василев каза, че такова предложение официално към него не е идвало. Когато дойде, ще ви отговоря на този въпрос, каза той. Асен Василев каза още, че по-скоро не очаква структурни промени в кабинета.

 

„Което аз чувам от новините, са най-разнообразни слухове. Държавата трябва да спре да се управлява по слухове, институциите да си влязат в ролята, ако има нещо за разследване, да се разследва, ако има нещо за съд, съдът да се произнесе. Докато се опитваме през слухове, престрелки и недомлъвки да става цялото нещо, просто няма да имаме нормална държава“, коментира Асен Василев на въпрос за случващото се между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев.

 

Попитан дали очаква създаване на нова политическа формация, подкрепена от президента, Василев каза, че „силно се надява, че не, тъй като това е в противоречие с Конституцията“ и добави, че това е въпрос, който трябва да бъде зададен на Румен Радев.

Вижте и

 

Относно обявеното от БСП днес, че са сигнализирали прокуратурата за съмнения за корупция в четири министерства на служебните кабинети на президента Радев, Асен Василев коментира, че трябва тези институции да започнат най-накрая да си вършат работата. Това беше идеята на конституционната реформа, сега трябва да се избере нов ВСС, нов инспекторат към ВСС, който да подсигури, че най-накрая правозащитната система ще започне да работи като хората. Докато това не стане, всичко ще бъде разкази по картинка, кой казал, кой не казал, за това си има съд, има си прокуратура и трябва да се произнесе съдебната система в крайна сметка ,каза Василев. Той допълни още, че няма притеснения, като добави, че не са го търсили по повод такива сигнали.

 

На въпрос за обявеното от премиера акад. Николай Денков предложение за отпадане на таксите за обучение на студенти и докторанти държавна поръчка с промени в Закона за висшето образование, Асен Василев коментира, че неговото лично мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от безплатно образование, но начинът, по който според него трябва да стане, е както е програмата „Стамболов“ – ако се възползвате пет години от безплатното образование, след това да имате задължение да работите 2-3-4 години в страната, за да може страната да си върне тази инвестиция, която е направила в студента. Мисля ,че един такъв балансиран подход, в който се облекчава студентът и неговото семейство той да получи образованието си, но в същото време самият студент поема една отговорност да поработи няколко години в страната срещу това безплатно образование, може би бил по- балансиран, каза Василев, но добави, че той е финансов министър, не прави образователната политика, затова има министър на образованието. Нека да бъде приет законът, когато бъде приет законът, имаме няколко пера резерви в бюджета, които са приети. Ако парламентът прецени, че това е правилният начин част от тези резерви да бъдат разходвани, те ще бъдат разходвани, каза Асен Василев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре