Сега четете
Днес е последният ден на фестивал „Сурва“ в Перник

Днес е последният ден на фестивал „Сурва“ в Перник

Днес е последният ден на Международния фестивал на маскарадните игри (МФМИ) „Сурва“ в Перник. В следващите часове до официалното закриване на проявата се очаква 36 сурвакарски и кукерски групи от страната и региона на Пернишко да се изявят на сцената на най-големия и авторитетен фестивал на Балканите.

Фестивалът започна още в петък сутрин с детско маскарадно шествие „Сурвакариада“ с участието на над 1000 деца и научна конференция „Маскарадът и локалната общност“, организирана от Регионалния исторически музей. Творчески ателиета, маскарадни работилници за деца, изложби и фолклорни концерти, съпътстваха събитието.

В петък беше дадено началото и на състезателните дефилета на площад „Кракра Пернишки“. Официалното откриване на „Сурва“ премина с грандиозен танцово-музикален спектакъл и светлинно шоу. Гости на проявата бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, народни представители, президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Ларс Алгел, посланици и др.

Над 10 000 участници, сред които и чуждестранни групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна гора, Португалия и Румъния показаха традициите и обичаите си пред публиката.

Фестивалът в Перник е с над 57-годишна история. Той се организира от 1966 г., а през 2015 г. обичаят „Сурова“, характерен за Средна Западна България, е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност.

Вижте и

Закриването на фестивала ще се състои тази вечер от 19:00 ч. с концерт на квартет „Славей“ и заря. Утре в зала „Тържествена“ на Минната дирекция в Перник се очаква журито да обяви носителите на голямата фестивална награда „Златната маска“.

„Сурва“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре