Сега четете
Медицинските университети са срещу отпадането на оценката от матурата по БЕЛ за прием

Медицинските университети са срещу отпадането на оценката от матурата по БЕЛ за прием

Ректорите на медицински университети в страната не са съгласни с отпадането на оценката от матурата по български език и литература за прием в медицинските специалности. Сдружението на медицинските университети в България ще настоява за преразглеждане на правилата за бъдещите студенти.

Най-ощетени от новата наредба за балообразуването при медицинските специалности са учениците родени през 2006-а година, които вече нямат право да поправят оценките си по биология и химия. Въпреки това единайсетокласничката Николета Алексиева от Русе твърдо е решила да кандидатства медицина.

„Със сигурност ще заложа на изпитите, просто подготовката става от усилена по-усилена. В 9 клас имам шестици, а в 10 клас имам петици по биология и химия“, казва Николета Алексиева – ученичка в 11 клас в МГ „Баба Тонка“ в Русе.

„Много мои съученици са афектирани от това решение, понеже не могат да си променят оценките“, посочи Доротея Тодорова – ученичка в 11 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.

Според академичното ръководство на медицинските университети в България, досегашната формула с утроената оценка от изпита по биология и химия и взимането на резултата от държавния зрелостен изпит по български език е била успешна.

„Приетата нова наредба нанесе сериозен удар. Самото министерство обезмисли реформата в средното образование, защото няма да има нужда от профилни паралелки по биология и химия в 11. и 12. клас. Две години липсващата сериозна подготовка ще се отразява на кандидатите“, коментира проф. д-р Добромир Димитров – ректор на МУ-Плевен, Сдружение на медицинските университети.

Вижте и

Ученици, родители и преподаватели настояват нововъведената реформа да бъде преразгледана.

„Най-малкото, което може да се направи, е тази наредба да бъде въведена не от 2025 година, а още няколко години да се даде толеранс, за да може випускът, който вече е завършил или сега завършва 9. или 10. клас да не са ощетени. Ние като медицински университети ще продължим да настояваме и държавния зрелостен изпит по български език да се взема, защото искаме да привличаме максимално добре подготвени кандидати, грамотни“, каза още проф. д-р Добромир Димитров.

95% от завършващите медицинския университет в Плевен остават да работят в България

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре