Сега четете
Публичните институции могат да забраняват религиозни символи на работа, постанови съдът на ЕС

Публичните институции могат да забраняват религиозни символи на работа, постанови съдът на ЕС

Най-висшият съд на ЕС постанови, че публичната администрация може да забрани на служителите си да носят видимо каквито и да е знаци, разкриващи философски или религиозни убеждения, за да се създаде „неутрална административна среда“.

„Такова правило не е дискриминационно, ако се прилага по общ и недискриминационен начин към всички служители на тази администрация и се ограничава до строго необходимото“, заяви Съдът на Европейския съюз (СЕС), според прессъобщение, публикувано на сайта му във вторник.

Решението се отнася до случая на жена от община Анс в Белгия, която е подала жалба до местния съд, твърдейки, че свободата ѝ на вероизповедание е била нарушена и че е станала жертва на дискриминация, след като ѝ е било забранено да носи ислямска забрадка на работното си място. След решението за забрадката общината променила условията за работа, за да забрани на всички работници да носят явни знаци за идеологическа или религиозна принадлежност, предаде сайтът „Политико“.

Съдът в Лиеж отправя запитване към висшата съдебна инстанция на ЕС дали това строго правило за неутралност, наложено от общината, не представлява дискриминация, противоречаща на правото на ЕС.

Правилото „може да се счита за обективно оправдано от легитимна цел“, заявява съдът, но добавя, че една противоположна политика, разрешаваща носенето на религиозни символи, също би била оправдана.

„Всяка държава членка, както и всеки междудържавен орган в рамките на своята компетентност, разполага със свобода на преценка при определянето на неутралността на обществената услуга, която възнамерява да насърчава на работното място, в зависимост от собствения си контекст“, заяви съдът.

Вижте и

Съдът добавя: „Тази цел обаче трябва да се преследва по последователен и систематичен начин, а мерките, приети за постигането ѝ, трябва да бъдат ограничени до строго необходимото. Националните съдилища са тези, които трябва да проверят дали тези изисквания са спазени.“

През октомври миналата година съдът на ЕС също така постанови, че вътрешните правила на работодател, забраняващи видимото носене на всички религиозни, философски или духовни знаци на работното място, не представляват пряка дискриминация, в спор между мюсюлманка и белгийско дружество относно политиката му за носене на забрадки.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре