Сега четете
Богдан Богданов: Не очакваме да има съществен ръст в цените на горивата

Богдан Богданов: Не очакваме да има съществен ръст в цените на горивата

Не очакваме да има съществен ръст в цените на горивата при прекратяване на дерогацията в началото на март, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

В петък ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС се договориха за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е спиране на квотите за износ от 1 януари, втората – окончателна отмяна на дерогацията от 1 март .

„Много работа беше свършена през последните три месеца и България успя да изгради един капацитет от експерти, които имат готовност да поемат оперативно рафинерията, успяхме да направим проучване откъде и от какъв петрол може да се възползваме, за да може рафинерията да работи на максимални капацитети“, посочи министърът.

Цените на горивата ще зависят от динамиката на международните пазари, ние не бихме могли да потвърдим дали ще се повишат или понижат през следващите шест – девет месеца, заяви той. „При един плавен преход, при който рафинерията работи на оптимален капацитет, не очакваме да има съществена разлика в цените на горивата“, посочи Богдан Богданов.

Вижте и

България в момента е доста по-готова, всичко зависи към момента от икономическия оператор на рафинерията „Лукойл“, но ако не се справи, ние сме готови да доставим петрол рафинерията да работи, каза още той. „От началото на дерогацията „Лукойл“ имаха 18 месеца, в които да направят своя план как ще преминат на производство на изцяло неруски петрол. Ангажиментът е на самата рафинерия, към момента имаме 20% неруски и 80% руски петрол, до края на годината количествата трябва да намалеят. „Лукойл“ няма да има ограничения да изнася произведените количества с неруски петрол. От тях зависи в момента какви количества могат да изнасят извън България. Ясно е, че дерогацията ще бъде прекратена в началото на март месец, така че „Лукойл“ трябва да се подготвят“, обясни министърът на икономиката. Ако се наложи държавата да поеме контрола, ние имаме готовност, категоричен беше той.

„Това което трябва да се случи е ясно – рафинерията трябва да работи на максимален капацитет, хората които работят в рафинерията – 4000 души, да запазят своите работни места“, отбеляза министърът. Трябва да спазваме европейските санкции, независимо кой е икономическият оператор, той трябва да си плаща данъците в България“, заяви министърът на икономиката.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре