Сега четете
Машинното гласуване е преустановено в 20 секции

Машинното гласуване е преустановено в 20 секции

Машинното гласуване е преустановено в 20 секции. Това заяви на брифинг зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Тя отбеляза, че за четири от устройствата е взето решение за преустановяването на работата още вчера. Две от машините са в Благоевград, тъй като са нарушени правилата за транспортиране и охрана. Матева обясни, че техните места са били разменени – за училище и детска градина, а техник от „Сиела Норма“ е превозил машините с личен автомобил. За две машини във Варна и Добрич е взето решение да не се гласува с тях от Общинските избирателни комисии (ОИК), тъй като не са стартирали, добави тя. Матева заяви, че за останалите 16 машини са получени различни сигнали като проблем с флашпаметите, незареждащ софтуер, проблем със смарткартата.

 

Матева призова членовете на секционните избирателни комисии да поставят по един печат върху бюлетините от машинно гласуване, както и да поставят два върху хартиените бюлетини. Тя посочи, че са получени сигнали, че се отпечатват бели бюлетини и по-късо са отрязани от принтера на машината. Матева заяви, че ЦИК е изпратил указания на ОИК, ако не се установява вотът на избирателя върху отпечатаните бюлетини, да му бъде предоставена възможност да гласува втори път по избран от него начин.

 

До момента в ЦИК са подадени седем жалби и пет сигнала, посочи Матева. Тя отбеляза, че няколко от сигналите са свързани с предварително обявяване на данни и резултати за изхода на вота.

 

На въпрос за коментара на премиера Николай Денков относно проблемите с машините за гласуване, Матева заяви, че не знае каква е причината да не е успял да гласува от първия път. Това, което ми казаха колеги, които са гледали излъчване от гласуването, машината е блокирала от избирателя преди него, посочи Матева. Тя отбеляза, че най-вероятно е била издърпана машинната бюлетина и затова е блокирала машината. Матева посочи, че проблемът е бил отстранен от членове на СИК и не е викан техник на „Сиела Норма“, а „премиерът е гласувал“.

 

Не смятам, че в деня преди изборите и в предишния ден беше редно да се правят коментари от изпълнителя, на когото беше възложено машинното гласуване, въз основа на подадена от него оферта, с ясното съзнание, че са такива изискванията към машинното гласуване и той може да се справи, заяви Матева на въпрос относно позицията на „Сиела Норма“.

 

Изводите на всички лаборатории са, че двете хартии са идентични и отговарят на изискванията на производителя, заяви Матева. Тя посочи, че ЦИК е направила изследване на хартията от печатницата на БНБ и на хартията, предоставена на предходни избори от „Сиела Норма“, като са изпратени изследвания, без да знаят лабораториите кой образец от коя хартия е. Изследванията са направени в Института по целулоза и хартия и в лабораторията на Химико-технологичен металургичен университет, добави тя.

 

Вижте и

По отношение на размера на шпулата, с измененията на Изборния кодекс в края на 2022 г., беше възложено на печатницата на БНБ да доставя хартията за гласуване с машини, заяви Матева. По думите ѝ още януари ЦИК е изпратила информация на печатницата на БНБ за изисквания на „Смартматик“ за вида хартия и размера на шпулата.

 

Тя отбеляза, че в отговор е заявено, че в печатницата на БНБ, както и в България, не се намира машина, която да разролва на шпула от 12,75 мм (половин инч). Тоест печатницата на БНБ, която е определена за изпълнител на доставката на хартията за машинно гласуване в Изборния кодекс, не може да достави хартия, разролена на шпула от половин инч, и ЦИК не може да определи друг изпълнител. Матева заяви, че е поръчана разролваща машина, която да се изработи. Още юни месец получихме информация, че за местните избори такава машина няма да има възможност да бъде произведена и доставена, за да бъдат направени разролванията на такава шпула.

 

Матева заяви, че ЦИК и печатницата на БНБ са направили тестове как работят машините с хартия, навита на шпула от един инч. Такава хартия е предоставена и на трите институции за удостоверяване на съответствието – на Министерството на електронното управление, на институтите по стандартизация и метрология. Резултатите от тестовете и на печатница на БНБ, както и резултатите в докладите на трите институции са, че хартията и с шпула от един инч отговаря на изискванията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре