Сега четете
Зеленски е съкрушен уморил се е да убеждава съюзниците, че с тяхна помощ Украйна може да победи руската армия

Зеленски е съкрушен уморил се е да убеждава съюзниците, че с тяхна помощ Украйна може да победи руската армия

Най-страшното е, че част от света е свикнала с войната“, казва украинският президент Володимир Зеленски пред сп. „Тайм“. Списанието описва септемврийското посещение на Зеленски в Съединените щати – по-рано американските медии вече бяха писали, че този път президентът е бил приет много по-студено, отколкото през първата година на войната.

По време на посещението Зеленски е изглеждал отстранен и развълнуван. Самият той обяснява това с факта, че се е уморил да убеждава съюзниците, че с тяхна помощ Украйна може да победи руската армия. „Никой не вярва в нашата победа толкова, колкото аз. Никой“, казва Зеленски пред изданието след посещението и добавя, че американските политици са го попитали директно какво ще се случи с Украйна, ако тя загуби помощта на САЩ. „Ще загубим“, отговорил им Зеленски.

Двадесет месеца след началото на войната около една пета от територията на Украйна остава под руска окупация. Убити са десетки хиляди войници и цивилни, а по време на пътуванията си Зеленски усеща, че глобалният интерес към войната е отслабнал. Както и нивото на международната подкрепа.

„Най-лошото е, че част от света свикна с войната в Украйна“, отбеляза украинският президент. – „Умората от войната идва като вълна. Виждате я в Съединените щати, в Европа. И виждаме, че достатъчно те [жителите на западните страни] малко да се уморят, за тях всичко става като телевизионен сериал: „Не мога да гледам това за десети път“.

Посещението на Зеленски не е променило ситуацията с намаляващата подкрепа за Украйна в САЩ, пише „Тайм“. Проучване на Ройтерс показва, че увеличаването на доставките за Украйна се подкрепя от 41% от американците – през юни те са били 65%, , когато Украйна започна мащабна контраофанзива. Тази офанзива продължава с мъчително темпо и с огромни загуби, поради което за Зеленски става все по-трудно да убеди партньорите си, че победата е близка. С избухването на войната в Израел дори задържането на вниманието на света върху Украйна се превърна в голямо предизвикателство.

Обичайната искра на оптимизма му, чувството му за хумор, склонността му да оживява срещите във военната зала с шегички или пиперливи вицове – нищо от това не е оцелял

тотална война.

Един от събеседниците на изданието, който е член на най-близкото обкръжение на Зеленски, отбелязва, че президентът се е върнал в Киев „зъл“. „Идва, изслушва новините, дава нареждания и си тръгва“, описва поведението на президента един от дългогодишните членове на екипа му. Друг източник твърди, че Зеленски се чувствал „предаден“ от западните си съюзници, защото го оставили без средства за спечелване на войната, а само със средства за нейното продължаване.

Вижте и

Хора от екипа на Зеленски обаче отбелязват пред „Тайм“, че президентът непоколебимо вярва в пълната победа на Украйна. „Той се залъгва“, казва един от тях. – Ние нямаме никакви варианти. Не побеждаваме. Но опитайте се да му го кажете“.

Самият Зеленски е потвърдил в интервю за списанието, че не обмисля преговори с руските власти: „Може би това ще успокои някои хора в нашата страна, а и извън нея, поне тези, които искат да приключат нещата на всяка цена. Но за мен това е проблем, защото ние оставаме с тази взривоопасна сила. Ние само отлагаме детонацията ѝ“, допълва той.

Зеленски се опасява, че ако Украйна не спре напълно Русия, ситуацията ще се влоши още повече: „Третата световна война може да започне в Украйна, да продължи в Израел и след това да се разпространи в Азия. И след това да избухне някъде другаде“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре