Сега четете
Кирил Петков: Последните дни са налице атаки срещу парламентарната република

Кирил Петков: Последните дни са налице атаки срещу парламентарната република

Последните дни са налице атаки срещу парламентарната република, заяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“, на брифинг в парламента. Той цитира изказвания на „Възраждане“ от днес във връзка с избухналия скандал в пленарната зала и последвалото изявление пред медиите на лидера на партията Костадин Костадинов.

„Нека е ясно – България е парламентарна република, европейска държава, демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че независимо от провокациите, тези аспекти на България ще останат. Днес ще работим да има едно демократично,  работещо,  редовно правителство“, обяви Петков.

Попитан за думите на президента Румен Радев днес пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, че не очаква „целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения“, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ заяви, че не желае да влиза в цитати на когото и да било, защото знае колко важно е да имаме редовно правителство, „което си държи на ценностната система и ще заведе България напред, там, където много хора не искат да бъде“.  Това е, както казах – демократична, европейска държава с работещи институции, а не със служби, които се чудят какви провокации да направят, припомни той.

Пред медиите Явор Божанков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ прочете декларацията, която не можа да довърши по-рано днес от парламентарната трибуна. Събитията от последните дни са част от подреден план, прочете Божанков и добави, че тук ще спести репликата, която е отправил към тях („Възраждане“) в отговор на техни коментари от залата. Координираната атака на Радев, „Възраждане“ и служебния кабинет, включила и службите за сигурност, ни задължава да съставим редовен кабинет с ясен европейски профил, който да гарантира членството в ЕС и НАТО, кабинет, който ще направи следващите стъпки в интеграцията ни в сърцето на Европа – Шенген и еврозоната, каза Божанков. Лекарството срещу крайния популизъм на партии като „Възраждане“ не е да слезем на тяхното ниво, решението е да се усмихнем, когато ги видим да си купуват кафе с евро, и това предстои, заяви той.

Колегата му Манол Пейков коментира, че декларацията на Божанков е страхотна, умно написана и „удря в десятката“. Това, което възбуди хората от „Възраждане“, беше една напълно битова реплика и те скочиха и го наобиколиха, разказа Пейков. Всеки ден чуваме ругателства по наш адрес от групата на „Възраждане“, сподели той.

На въпрос „меки китки“ нов политически термин ли е, Явор Божанков обясни, че това е публикация на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов във Фейсбук. „Ако проследите какво аз казах в зала, аз казах, че „Възраждане“ говори за НПО-та, говори за ваксини, говори и за „меки китки“. Това говорят те, не аз“, посочи той.

Вижте и

Попитан дали не пада на тяхното ниво, тъй като записите от камерите показват, че и той плюе, Явор Божанков обясни, че в Деня на детето ще звучи детски – „той започна, той беше първи, те ме нападнаха, аз само се защитавах и отговарях“, но наистина било така. Нещата обаче били по-дълбоки. „Това е опит да бъде осуетен вторият мандат. „Възраждане“ се опитват в синхрон с други сили и с чужда логистика да осуетят конструиране на редовно правителство в България, включително като заплашват с физическа саморазправа, нахлуване в парламента и преврат“, заяви Явор Божанков.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре