Сега четете
Александър Йоловски: Хакерските атаки са новото нормално, предприемаме мерки да няма загуба на данни

Александър Йоловски: Хакерските атаки са новото нормално, предприемаме мерки да няма загуба на данни

Хакерските атаки и DDoS атаките (атаки за отказ от услуга) са новото нормално, готвим се активно са такива събития. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на електронното управление Александър Йоловски.

„Винаги може да се случи подобен инцидент, но това не бива да ни притеснява, защото предприемаме необходимите мерки, така че няма загуба на данни“, увери министърът в отговор на въпрос дали се очакват атаки срещу държавни институции в навечерието на местните избори.

Министър Йоловски припомни, че все още тече процесът и по сертификация на машините за гласуване. „Когато се гласува с машини, всеки гласоподавател може да види върху разписката своя вот“, увери той за сигурността на процеса. Министърът подчерта, че в сертифицирането са привлечени както експерти от администрацията, така и външните, за да може процесът да бъде максимално сигурен и защитен.

По темата за електронните рецепти министър Йоловски съобщи данни, според които от края на 2022 г. и началото на 2023 г., когато влизат в сила, вече са издадени над 38 млн. електронни рецепти, като почти всички са изпълнени.

Вижте и

Във връзка с въведените от 16 октомври т.г. „бели“ рецепти, с което всички лекарства за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, се изписват само с електронно, министърът увери, че проблем с технологията няма. „Има дребни детайли, които трябва да бъдат напаснати“, подчерта министърът. Според данните, които той представи, 65 % от издадените „бели“ рецепти вече са изпълнени.

Около 347 хил. електронни извинителни бележки на ученици са издадени от 1 октомври досега. Няма никакви сериозни проблеми, съобщи още министър Йоловски. Според него същата технология може да бъде въведена и за детски градини от догодина. От следващата учебна година вече няма да се носят и здравно-профилактични карти на хартия, коментира още той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре