Сега четете
Инвестиционната програма до 2032 г. на Министерството на отбраната ще има промени

Инвестиционната програма до 2032 г. на Министерството на отбраната ще има промени

Инвестиционната програма до 2032 г. на Министерството на отбраната ще има промени, каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев.

 

Имаме още месец да работим по тази програма. Ще има промени. Някои проекти ще бъдат приотизирани на по-високо ниво, някои ще останат по-отдалечени в бъдещето, а един-два проекта може да отпаднат, каза министърът, но добави, че все още няма взети решения.

 

Предвижда се да има дронове. Българската армия използва дронове, има две процедури за обществени поръчки и договори, сключени за различни типове дронове, конкретно за Сухопътни войски. Със сигурност използването на такива автономни средства или дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в програмата, коментира Тагарев.

 

Относно включването на нов партньор в многонационалната бойна група Тагарев заяви, че ще се въздържи да каже кой е партньорът, докато не бъде официално обявено от самия партньор. Това ще допринесе за повишаване на бойния състав до ниво бригадна група около 5000 военнослужещи тогава, когато е необходимо. Имаме около 1000 военнослужещи от съюзни страни, ако обстановката се запази каквато е в момента, едва ли ще наложи да имаме повече от 1500 души, обясни министърът.

 

Има изразена готовност и от трите страни (България, Турция и Румъния – бел.ред.) противоминната операция да започне в максимално кратки срокове и ще продължи, докато има нужда, каза Тагарев.

 

Вижте и

Според него рискът от бежанска вълна е много нисък и заради това няма необходимост България да увеличи допълнително силите за защита на границата.

 

Военните действия на такъв тип организации като „Хамас“ са подчинени на пропагандна концепция и как те да убедят световното обществено мнение в своята правота. Нещо, което те загубиха в първите дни категорично. Примерът с болницата показва, че те продължават да работят и следват тази своя линия, каза още Тодор Тагарев. Както БТА информира над 300 души са били убити при въздушен удар по болница в ивицата Газа преди дни, заяви ръководителят на Гражданска защита в контролирания от ислямисткото движение „Хамас“ анклав. Според оценки на правителството на САЩ Израел „не е отговорен“ за експлозията.

 

Министърът на отбраната участва в международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“. Форумът е организиран от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре