Сега четете
Най- важните неща за репродуктивните способности при мъжете

Най- важните неща за репродуктивните способности при мъжете

Мъжките репродуктивни способности са комплексна тема и способността на един мъж да създаде поколение се определя от различни фактори. Спермата, или семенната течност, е основният преносител на мъжките полови клетки – сперматозоидите, произвеждани от тестисите. Плодовитостта зависи от качеството и количеството на спермата и сперматозоидите вътре в нея. Средният брой сперматозоиди варира от 15 милиона до повече от 200 милиона сперматозоиди на милилитър сперма.

Качеството на спермата се определя от няколко фактора:

  • Обем на еякулата: нормалното количество е между 2 и 6 милилитра.
  • Вискозитет: касае способността на спермата да се втечнява след отделянето. Ако тя става прекалено гъста или не се втечнява, това сочи към инфекция в семенните торбички и простатата.
  • Нива на рН: спермата трябва да бъде с алкално рН, което предпазва сперматозоидите от действието на киселинната среда във влагалището.

За сперматозоидите от значение са:

  • Количество: проучванията показват, че за успешно оплождане са необходими най-малко 15 милиона сперматозоиди на милилитър сперма, както споменахме по-горе. Този праг гарантира наличието на достатъчно сперматозоиди, които да изминат трудния път до срещата с женската яйцеклетка.
  • Подвижност: отнася се до способността на сперматозоидите да се движат и да навигира през женската репродуктивна система, за да достигнат и оплодят яйцеклетката. Ниската подвижност на сперматозоидите може да бъде значителна пречка за зачеването.
  • Форма (морфология): от значение са и размерът и формата на сперматозоидите. Аномалии във формата им могат да им попречат да проникнат в яйцеклетката.

Мъжката репродуктивна способност е тясно свързана с цялостното здраве и физическо състояние. Например здравословни проблеми като повишено кръвно налягане, висока кръвна захар, излишни телесни мазнини и нездравословни нива на холестерол се свързват с проблеми с фертилността. Това подчертава, че мъжката плодовитост не е изолиран аспект, а отразява по-широкото здравословно състояние на мъжа.

  • Потентност и сексуално здраве

Потентността се отнася до способността на мъжа да постигне и поддържа ерекция, достатъчна за удовлетворяващ полов акт. Тя е определяща за плодовитостта, тъй като без еякулация сперматозоидите на достигат до женската репродуктивна система. Потентността е сложен елемент от мъжкото сексуално здраве и е повлияна от много фактори, които влияят както на самочувствието, така и на фертилността на един мъж:

  • Еректилна дисфункция: Често срещан проблем при милиони мъже по света. Еректилната дисфункция (ЕД) може да повлияе дълбоко на сексуалното удовлетворение и самочувствие на един мъж. Според Mayo Clinic тя може да е признак на здравословни проблеми, които се нуждаят от лечение, като сърдечни заболявания или недиагностициран диабет.
  • Промени, свързани с възрастта: Потентността може естествено да намалее с възрастта поради намаляване на нивата на тестостерон. Въпреки това начинът на живот, лекарствата и здравословните проблеми също могат да влошат мъжката потентност.
  • Психологически фактори: Потентността не е свързана само с физическото здраве. Стресът, безпокойството, депресията и проблемите във връзката също силно влияят на способността на мъжа да поддържа ерекция. Според проучвания на Frontiers in Nutrition психичното здраве играе критична роля за сексуалното удовлетворение, което прави емоционалното състояние на един мъж ключово за поддържане на потентността.
  • Навици и начин на живот: Тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол и липсата на физическа активност са все вредни практики, които водят до намалено кръвообращение. Това засяга както плодовитостта, така и потентността. Отговорните и осъзнати избори за по-здравословен живот, като балансирана диета и редовни упражнения, могат да повлияят положително на сексуалното здраве.
  • Фактори, свързани с околната среда: Излагането на тежки метали, радиация и определени химикали може да се отрази пагубно на плодовитостта.
  • Медицински състояния и лекарства: Болести като диабет, определени операции, както и някои лекарства могат да повлияят негативно на мъжката репродуктивна система.
  • Генетични фактори: Някои специфични генетични заболявания също могат да доведат до безплодие.

В обобщение, както плодовитостта, така и потентността са повлияни от набор от физически и психически фактори, като и двете са свързани и с начина на живот.

Вижте и

  • Най-често срещаните състояния, причиняващи проблеми с репродуктивната система:
  • Нисък брой сперматозоиди (олигоспермия): Може да е резултат от няколко здравословни проблема, включително хормонален дисбаланс, медицински състояния и определени лекарства.
  • Лоша подвижност на сперматозоидите (астеноспермия): Това отразява способността на сперматозоидите да се движат правилно към яйцеклетката, което е от съществено значение за оплождането.
  • Нарушена морфология на сперматозоидите: Включва по-висок процент сперматозоиди с необичайна форма и размер.
  • Варикоцеле: Разширени вени в тестисите, които могат да попречат на производството на сперма. Сред най-често срещаните, но в повечето случаи обратими проблеми, причиняващи мъжко безплодие.
  • Еректилна дисфункция: Както споменахме по-горе, тя засяга цялостното сексуално удовлетворение и може да изисква медицинска намеса.
  • Добри и лоши навици

Най-вредните навици, що се отнася не само до плодовитостта, но и до цялостното здраве, са:

  • Тютюнопушенето: Вредните ефекти от цигарите върху плодовитостта са добре документирани. Според Mayo Clinic пушенето може да намали броя на сперматозоидите, подвижността и дори да причини увреждане на ДНК.
  • Прекомерна употреба на алкохол: Тежката употреба на алкохол може да доведе до понижени нива на тестостерон, импотентност и дори намаляване на производството на сперма.
  • Наркотици: Наркотичните вещества, марихуана, кокаин и други могат да намалят броя и качеството на спермата.
  • Някои лекарства и добавки: Някои могат да нарушат производството на сперматозоиди и да намалят мъжката плодовитост.

От друга страна, практиките, които влияят добре на организма и репродуктивната система, са:

  • Редовни упражнения: Tе могат да повишат тестостерона и да подобрят качеството на спермата. Тичане, джогинг, разходки, фитнес, плуване, тенис, футбол – вариантите са много.
  • Балансирано хранене: Храни, богати на антиоксиданти, цинк и други основни витамини и минерали, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни са най-добрия вариант. Специализирани добавки като Alphain могат да бъдат ефективен начин да гарантирате, че получавате всички хранителни вещества, от които се нуждаете, що се отнася до профилактика на потентността.
  • Достатъчно сън: Липсата на сън може да намали нивата на тестостерон. Стремете се да си набавяте 7 – 8 часа качествен сън всяка вечер.
  • Хидратация: Правилната хидратация и прием на над 2 литра вода на ден е от съществено значение за производството на семенна течност и осигуряването на оптимална подвижност на спермата.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре