Сега четете
Кирил Вътев: Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите

Кирил Вътев: Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите

Протестът на земеделските производители беше провокиран от повишената чувствителност, която се дължи на натрупаните проблеми в продължение на десетилетия. Това обясни министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в интервю за Нова телевизия.

Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите, отбеляза той. Проверка на мляко и млечни продукти показва, че най-големият дял от добавената стойност на продуктите остава в търговеца накрая – до 70 %. Така стоят нещата и с всички останали стоки, посочи той.

Надявам се Украйна много добре да разбира колко е важно да имаме добър диалог и да няма напрежение у нас, каза още той. До края на ноември е договорено да няма внос на слънчоглед от Украйна, съобщи министърът.

„Имаме проблем със сухото мляко от Украйна, обаче справката показва, че има най-голям внос на сухо мляко от Германия и него не можем да спрем. Имаме най-много внос на мед и пчелни продукти най-много от Полша, които най-вероятно са украински, и от Гърция, които най-вероятно са китайски. При този отворен пазар винаги украински стоки могат да попаднат в европейска страна и да влязат у нас като вътрешнообщностна доставка“, обясни Кирил Вътев.

Според него българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано. Всеки български производител се бори сам, а ние се конкурираме с изключително мощни кооперативи, с мощни аграрни камари, каза министърът.

В България липсва закон за търговията с аграрни продукти, липсва закон за кооперативите, посочи той. Според него това са мерки, които трябва да се предприемат, за да се развива секторът.

Вижте и

„Една основателна причина за претенциите на земеделските производители е, че Украйна не е част от Европейския съюз и не работи по европейските правила, които наистина оскъпяват нашата продукция. Нашите земеделци разглеждат това като нелоялна конкуренция и в известна степен е така“, каза още Кирил Вътев.

Според него няма проблем с качеството на продуктите от Украйна, защото има строг контрол. Ние сме го завишили още вследствие на войната, увери Кирил Вътев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре