Сега четете
Германия увеличава военната помощ за Украйна

Германия увеличава военната помощ за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в снощното си видеообръщение, че Германия увеличава пакета от военна помощ за Украйна, включващ системи за противовъздушна отбрана, артилерия и друго военно оборудване, предаде Укринформ.

„Пожелавам ви здраве, скъпи украинци!“, заяви той в началото на изявлението.

„Днес имаме добра новина: подготвяме се да подсилим пакета за подкрепа в областта на отбраната от Германия. Системи за противовъздушна отбрана, артилерия, оборудване. Това, което бе договорено с канцлера (Олаф) Шолц. Това, което бе обсъдено днес с германската министърка на външните работи (Аналена) Бербок – тя бе на посещение в Украйна, срещнах се днес с нея в Киев. Изключително важно е партньорите да чуят нуждите на нашата държава, на нашите войници и на защитата на енергийната ни инфраструктура. Убеден съм – резултат ще има. Постигаме напредък и с други наши партньори, по специално по-отношение на системите за противовъздушна отбрана. Допълнителни системи ще бъдат в Украйна“, заяви украинският президент.

„Днес проведох няколко важни срещи. На първо място бих искал да отбележа срещата с министъра на отбраната на Украйна (Рустем) Умеров, първия заместник-министър (Олександър) Павлюк и заместник министър-председателя (Михайло) Федоров относно обезпечаването на наши войници и прозрачността на това обезпечаване. Конкретните нужди на нашите бойни бригади трябва да бъдат удовлетворени възможно най-бързо, а за целта цялото счетоводство трябва да бъде дигитализирано. Като цяло в армията трябва да има много по-малко документи и не трябва да има разлика между това, което се отчита тук, в центъра, и това, което наистина е необходимо на фронта. В момента министерството на отбраната възобновява счетоводната система с помощта на министерството на цифровата трансформация“, добави Зеленкси.

„Днес имах среща и с представители на правоприлагащия сектор. Очевидно е, че Украйна се нуждае от по-голям напредък в защитата на интересите на обществото. В защита от онези, които поставят собствения си портфейл над социалните норми и правила. Дори над войната. Ще има нови стъпки на държавата. И още нещо. Тази сутрин различни украински градове и региони бяха подложени на руски атаки“, заяви държавният глава.

„Никопол – брутален руски обстрел, артилерия. Очаков в Николаевска област, Херсон и други градове и селища в Херсонска област, Пологовски район в Запорожска област, Донецк, Покровски район, Бахмутски район, Волновахски район и други. Херковска област. Черниговска област. Сумска област. Кривой рог – ракетен удар. Друга атака с (безпилотните летателни апарати) „Шахед“. Дори когато в някои части от нашата територия цари относително спокойствие и тишина, винаги трябва да помним нашата земя, нашите градове и села, които почти постоянно са под обстрел“, отбелязва той във видеообръщението.

„И въпреки че днес е 565-ият ден от тази война, всички ние, всеки един от нас в Украйна, трябва да останем съсредоточени върху защитата на държавата, точно както в първите дни. Русия не се надява да победи. Врагът се надява единствено ние да не издържим. Украйна трябва да издържи. Всичко, което ни укрепва, е приоритет. И само това е приоритет. Никакво отслабване! И ние няма да позволим на никого да отслаби Украйна. Слава на всички наши войници! Благодаря на всички, които помагат!“, завърши обръщението си украинският президент.

Вчера руските сили атакуваха Хесонска област 75 пъти, изстрелвайки 386 снаряда, съобщи ръководителят на военната администрация на Херсонска област Олександър Прокудин в профила си в „Телеграм“. „Противникът извърши 75 атаки, като изстреля 386 снаряда с минохвъргачки, артилерия, безпилотни летателни апарати и реактивни системи за залпов огън „Град“, написа той.

Вижте и

Атаките са били насочени към жилищни райони в населените места на града. Поразени са инфраструктурен обект, административна сграда, помещения на поликлиника и учебно заведение, отбеляза Укринформ като уточни, че при нападенията са пострадали шестима цивилни.

Областният управител на Днепропетровска област Сергий Лисак съобщи в „Телеграм“, че руските войски са извършили нападения и срещу Никопол, Марханец и Велика Михайловка. „Вечерта врагът атакува Никопол. През нощта те обстрелваха Марханец. Беше използвана тежка артилерия“, написа той.

През последното денонощие на фронта са се провели общо 30 бойни сражения. Руските войски нанесоха 10 ракетни удара и 53 въздушни удара и откриха 56 пъти огън с реактивни системи за залпов огън по украински позиции и граждански обекти, отбеляза Укринформ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре