Сега четете
Николай Денков: Очаквам да има ротация в кабинета

Николай Денков: Очаквам да има ротация в кабинета

Очаквам да има ротация в кабинета, заяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков. „Докато има политическа подкрепа в Народното събрание, ние ще работим по нашата програма“, посочи премиерът за бъдещето на кабинета „Денков-Габриел“.

БТА припомня, че съгласно договореностите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната – Демократична България“, премиер през първия период от девет месеца на настоящото редовно правителство ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. За втория период от девет месеца се очаква премиер да бъде Габриел, а Николай Денков – вицепремиер.

Според Николай Денков дългото управление на служебни кабинети е нарушило принципа на разделение на властите в България.

„Въпросът не е как да избягаме от тази възможност за разпределение на властите, а как да създадем такава организация, при която няма да има възможност за такава злоупотреба. Това може да стане чрез промяна в Конституцията, чрез промяна в законите. Президентската институция да си даде сметка, че чрез служебните правителства е нарушила това разделение на властите. Да си даде сметка, че тя е преяла с власт, ако използвам този тип реторика“, посочи премиерът.

„Със сигурност трябва да има по някакъв начин преформулиране на това какво трябва да прави президентът, особено при служебни правителства, но тези въпроси вече са към народните представители, тъй като става дума за законодателни промени“, подчерта Николай Денков.

Вижте и

Във връзка с твърденията в публичното пространство за нарушения при изграждането на проекта „Турски поток“, Денков припомни, че компетентна да извърши проверка е прокуратурата.

Премиерът Николай Денков коментира темите след участието си в днешното първо заседание от есенната сесия на 49-ото Народно събрание.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре