Сега четете
Клетва като народен представител положи Мирослава Петрова

Клетва като народен представител положи Мирослава Петрова

Мирослава Петрова положи клетва като народен представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

 

Първа точка в програмата на Народното събрание за днес е първо четене на промени в Закона за защита от домашното насилие. Вносители са Кирил Петков (ПП-ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Делян Пеевски (ДПС) и група народни представители, 1.8.2023 г.). Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, предвижда законопроектът.

 

„Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка“, е записано в предложението за новия текст от закона. Той постановява, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.”

Вижте и

 

В дневния ред са и изменения в Наказателния кодекс, както и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върху който президентът Румен Радев наложи вето.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре