Сега четете
Диана Ковачева: Има бяло петно в Наказателния кодекс

Диана Ковачева: Има бяло петно в Наказателния кодекс

Има бяло петно в Наказателния кодекс. Един от въпросите е свързан с дефинирането на физическо, психическо и икономическо насилие, които са предвидени в Наказателния кодекс (НК), но са оставени изцяло на съдебната практика. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

 

По думите ѝ бялото петно в Наказателния кодекс се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание.

 

От години България е или осъждана, или делата -например от Страсбург, доказват нееднократно, че имаме проблем с Наказателния кодекс, защото случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма такъв текст на инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение, коментира Ковачева.

 

С новата сесия на парламента ще внеса такива предложения за криминализиране на точно този тип деяния, които някак си не остават ненаказани, заяви омбудсманът.

 

Тя коментира и случая с нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора. По думите ѝ има значение квалификацията на деянието, защото така на практика започва наказателното производство. Факт е, че има много неясноти за начина на квалифициране на деянието, смята Ковачева

Вижте и

 

Според нея, това, което трябва да се промени веднага, е отношението на институциите към жертвата на домашно насилие. Липсата на чувствителност, разбиране, за съжаление и от страна на полицията, и на прокуратурата, и на съда, се оказва фатална, каза тя. Търсенето на три последователни сигнала, в предвидената системност в НК, пречи на практика да бъде осъден по-тежко насилникът, защото съдът търси три сигнала от жертвата. А жертвите на насилие не говорят, коментира Ковачева.

 

По думите ѝ трябва задължителна терапия за насилника, обучение за полицаите, които да подхождат с разбиране.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре