Сега четете
Откриха модерна астрономическа обсерватория в село Камен бряг

Откриха модерна астрономическа обсерватория в село Камен бряг

Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол бе официално открита в двора на кметството в село Камен бряг.

 

Обсерваторията е с 360-градусов обхват. Чрез нея могат да се наблюдават различни небесни събития и обекти. Тя разполага със стационарен телескоп и камера с висока резолюция, което позволява правене на снимки на наблюдаваните обекти.

 

Астрономическата обсерватория е изградена по проект „Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената”, каза директорът на Исторически музей Каварна Пенко Георгиев.

 

Той разказа още, че доста време са търсили подходящо място за инсталирането на обсерваторията. Спират се на двора на кметството в село Камен бряг, където са намерили най-подходящите условия.

 

Село Камен бряг е разположено до резервата „Яйлата“, който в древността е бил точно астрономическа обсерватория и това се доказва от изграденото там светилище, което е ориентирано по подредбата на звездите, разказа още Георгиев. „Идеята бе да запазим приемствеността и да предложим особен тип туристически продукт. За да имаш възможност да наблюдаваш нощното небе, трябва да останеш в селото поне няколко вечери, да си напълно спокоен и освободен и разбира се да се изчакат и добри метеорологични условия“, допълни още директорът. Това ще даде възможност за организиране на ученически екскурзии за наблюдение на небесните тела или посещение на професионални астрономи, както и на любителски групи, поясни Георгиев.

Вижте и

 

Снощи посетителите имаха възможност да наблюдават повърхността на луната и ранно изгрелите звезди на нощното небе.

 

Съоръжението бе открито от кмета на община Каварна Елена Балтаджиева и директора на Националния исторически музей при БАН доц. д-р Бони Петрунова. Това се случи като съпътстващо събитие на деветото издание на фестивала „Джаз на село“, който продължава и тази вечер.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре