Сега четете
На свое заседание ресорната парламентарна комисия обсъжда конституционни промени

На свое заседание ресорната парламентарна комисия обсъжда конституционни промени

На свое заседание ресорната парламентарна комисия обсъжда конституционни промени.

Надежда Йорданова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ припомни предложенията за промени, които коалицията представи в неделя.   По думите на Йорданова укрепването на българската държавност и укрепването на независимостта на съда са в основата на предложенията. Тя добави, че друга група промени, които предлагат, са свързани с регулиране функциите на служебното правителство.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви, че има усещане за това, че е крайно време да се направят промени в Конституцията, като поиска да се подготви добър проект, подкрепен от повече политически сили, за да не се налага скоро да се ревизира отново основният закон.

Тя посочи, че трябва да се изпълнят стандартите за самоуправление и независимост на съдиите във Висшия съдебен съвет (ВСС), а по отношение на прокуратурата да има повече обществен контрол. Захариева добави, че от ГЕРБ-СДС имат идеи по отношение на Инспектората на ВСС. По отношение на служебните кабинети трябва да намерим малко по-балансиран вариант, знаем, че има различни модели, каза Екатерина Захариева. Тя добави ,че ГЕРБ-СДС не биха подкрепили предложението на ПП-ДБ за мандатите на кметовете.

Може би в следващите дни ще бъде входиран проект за изменение на Конституцията, коментира Радомир Чолаков.

Към настоящия момент нямаме законопроект и готови предложения за изменение на Конституцията, заяви Мая Димитрова от „БСП за България“. Тя добави, че има въпроси, за които си струва да се помисли и да се говори по-сериозно, но има и такива, които не са в дневния ред на обществото. Димитрова посочи, че когато бъде представен готов законопроект, нейната парламентарна група ще изрази становище по предложенията.

Вижте и

Златан Златанов от „Възраждане“ коментира, че неговата партия ще отхвърли категорично всички предложения за конституционни промени, внесени от „представителите на сглобката“. Той отчете, че Конституцията има нужда от определени промени, но „Възраждане“ счита, че моментът не е сега.

От ДПС запазиха мълчание по темата за конституционни промени.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре