Сега четете
Няма да се строи жилищен блок в „Мусагеница“, запазва се градинката

Няма да се строи жилищен блок в „Мусагеница“, запазва се градинката

Няма да се строи жилищен блок в столичния квартал „Мусагеница“, пространството пред блок 101 ще остане градинка, съобщава председателят на Столичният общински съвет (СОС) Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на съвета. Предложението за обезщетение на инвеститора с друг имот е подкрепено от всички политически групи в СОС и предстои да бъде одобрено на заседание на Съвета през следващата седмица. По този начин теренът от над 1600 кв.м. ще остане градинка със зелени площи в него. Собственикът на имота (Петьо Блъсков) ще бъде обезщетен с друг имот – в района на бул. „Александър Малинов“,  отдалечен от жилищни сгради.

 

Вече няколко месеца не спира общественото недоволство на живеещите в „Мусагеница“ в район „Студентски“, заради инвестиционните намерения на собственика за построяване жилищна сграда в междублоково пространство, припомнят от СОС.

 

Вчера председателят на СОС Георги Георгиев, заедно със съветници и районния кмет бяха на среща с недоволните граждани и ги увериха, че строеж там няма да има. От днес гражданите на кв. „Мусагеница“ спират ежедневния си протест със затваряне на кръстовището на бул. „Г. М. Димитров“ и бул. „Драган Цанков“. Постигнахме тази победа заедно и им благодаря за непримиримостта и за разбирането. Общинските съветници от всички политически групи –  ГЕРБ, Демократична България, БСП, „Патриоти за София“, кмета на района Петко Горанов, посочва Георгиев. По думите му успехът е следствие на изключително тежките преговори със собственика на терена. Освен това фирмата на Петьо Блъсков ще трябва да плати и парично обезщетение от над 830 000 лв. на общината за новия имот, който ще получи.

Вижте и

 

В началото на май тази година на пресконференция в Националния пресклуб на БТА общинските съветници от „Демократична България“, заедно с кмета на район „Студентски“ Петко Горанов, както и жители на квартала настояха Столичният общински съвет да реши проблема с имота. По думите им тогава гражданското недоволство на жителите на района, както и на хората от бл. 101, в който живеят около 700 души, е предизвикано от факта, че общински имоти, вместо да бъдат предназначени за озеленяване, от каквото има нужда това пространство, биват продадени на търг на частен инвеститор, с цел последващото им застрояване с високо строителство.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре