Сега четете
Фестивал на историческите възстановки оживи римския град Никополис ад Иструм

Фестивал на историческите възстановки оживи римския град Никополис ад Иструм

Античността оживя в Никополис ад Иструм. В археологическия резерват и архитектурно-музеен резерват днес се провежда шестото издание на Фестивала на историческите възстановки „Нике – играта и победата“.

Ритуали от римско време, гладиаторски игри, битки от епохата на римо-дакийските и римо-готските войни, антична мода, занаяти, кухня и музика – всичко това могат да видят посетителите днес, само на 20 км. от Велико Търново. Входът е свободен, а програмата продължава чак до вечерта.

Фестивалът „Нике – играта и победата“ бе открит от заместник-кмета Нейко Генчев и от директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. В основата на културния туризъм днес е съпреживяването на историята, подчерта Нейко Генчев, давайки за пример събитието в Никополис ад Иструм. Генчев посочи, че макар и за краткото си време, в което съществува, форумът за възстановки в Никополис ад Иструм се е утвърдил в културния календар на Община Велико Търново и има своя принос за бързото възстановяване на туризма след пандемията.

Във фестивала участват групи за антични възстановки от София, Свищов, Ямбол, Видин, Лом, Констанца /Румъния/, също занаятчии и свободни реконструктори от цялата страна, както и дуо KsANa.

Вижте и

Събитието е организирано от Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“, с подкрепата на Община Велико Търново, Регионален исторически музей и Кметство Никюп.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре