Сега четете
Гости от цяла България опитаха най-вкусните български баници в с. Балван

Гости от цяла България опитаха най-вкусните български баници в с. Балван

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Балванчани са хора обединители

Празникът на баницата във великотърновското село Балван събра майстори на традиционната родна кулинария от цялата страна. Надпреварата за най-вкусна баница, съпътствана от богата фолклорна програма, се проведе за шеста поредна година – празникът в Балван вече е традиция в летния културен календар на Община Велико Търново. Събитието бе открито от кмета на селото Недьо Георгиев и кмета на Старата столица Даниел Панов, а сред гостите бе вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Дърпаната баница е запазена марка на Балван и на нашия край. Още преди 90 години в махалите в селото са се организирали кулинарни състезания с баници, направени от брашното от местната мелница – една от първите частни в цяла България. Благодаря на организаторите – кмета Недьо Георгиев, читалищното настоятелство и пенсионерския клуб за това хубаво събитие, което Община Велико Търново ще продължава да подкрепя. Балванската баница е част от историята на селото и гордост за местните жители. В Балван цари атмосфера на единство, което е за пример в днешните разделни времена и вярвам, че хората тук ще продължат да са обединители“, коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов.

През последните години над 70% от населените места в общината вече организират собствени празници, каза още Даниел Панов и подчерта важността на тези събития за опазването на българския дух и популяризирането на българщината – традициите, обичаите, бита, фолклора.

Вижте и

Над 100 баници бях представени по време на празника. Специално жури оценяваше най-вкусните от тях в различните категории. Освен традиционните баници, майсторите кулинари бяха подготвили и собствена марка предложения – баница с патица, с морски дарове, с еленски бут и манатарки и др.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре