Цветелина Добрева:Българският фолклор ми отвори много врати той просто ме чакаше и, съм много благодарна на публиката ,която ценя и уважавам

Кой не е чувал Емблематичната песен „100 мерцедеца“ през 90-те изпята от Цвтелина и много други хитове.

Къде е сега Цветелина и с какво се занимава тя даде интервю за Любословие.

Подписва договор с „Пайнер“ и в 1997 година излиза нейният първи самостоятелен албум „Смених любовта за песента“ с музикални продуценти Радослав Петров (Радо Шишарката) и Ленко Драганов. Репертоарът ѝ е предимно от авторски песни. Хит от албума е „Сто мерцедеса“. В 1998 година излиза вторият ѝ самостоятелен албум „Цвете да съм“. В 1999 година на първия национален фестивал за нова авторска песен „Тракия Фолк“ в Стара Загора Цветелина печели Първа награда на журито с песента „Ето ме“ по музика и текст на Митко Митев и аранжимент на Пламен Велинов. В 1999 година излиза и третият ѝ албум „Здраве да е“, който става албум на годината на списание „Нов Фолк“ и радио „Сигнал +“, а песента „Няма 6 – 5“ е избрана за хит на годината от слушателите на радио „Ритмо“ и радио „Мила“. В 2000 година Цветелина печели първа награда на журито на фестивала „Тракия Фолк“ с песента „Отиваш си“ по музика на Орхан Мурад, текст на Надежда Захариева и аранжимент на Максим Горанов. На фестивала „Пирин Фолк“ в същата година печели първа награда на публиката и трето място на журито. В 2000 година излиза четвъртият ѝ албум „Няма да е все така“. На 3 юни 2001 година в Пловдив ражда сина си Лъчезар. След изтичането на петгодишния договор на Цветелина с „Пайнер“, тя решава да прекрати работа с компанията. На 28 април 2002 година излиза петият ѝ албум „Син си имам“. Шестият ѝ самостоятелен албум „Любовта е като сянка“ излиза на 28 януари 2004 година и подобно на предишния е продуциран от самата Цветелина.

Студийни албуми

 

 

Какво правиш в момента разкажи нещо за последните ти  проекти?

Последният албум ,който издадох е доста специален  и може да  се каже е най-дългият подготвен албум казва се „Родовата Сила“.

Заглавната  песен на този албум е по моя музика и текст .Тази песен се роди на една родова среща на ,която бяхме аз и майка ми  в град Петрич,където съм родена.

На тази среща аз бях силно впечатлена и тогава осъзнах колко е важно човек да знае корена си родът си да се срещне с тях.

Тези родови срещи активират собствената ти сила и така написах стихотворение „Родовата Сила“ и го публикувах в  обложките на предният ми албум“ Завръщане към Корените“ „.

Моите почитатели, като са го прочели ми казаха  Цвети направи такава песен да звучи и, аз казах ,че ще помисля и по-късно стихотворението се превърна в песен.

Като направих албумът“ Завръщане към Корените“ имах успех с него да се събуди Българският дух към фолклора ,но сега с „Родовата Сила“ има още по-голям успех.

Аз пея на фестивали и концерти и съм щастлива да видя Българите хванати ръка  за ръка и да играят хора.

Ти как се пренасочи към фолклора ,защото твоите почитатели те знаят и с поп-фолк? 

Същност видях ,че в поп-фолка дадох всичко от себе си и съм човек ,които обича да разширява и не обичам да стоя само в едно нещо.

Имам  даже и латино песен ,която се казва „Готова ли си“?, и е посветена на жените .Моят баща ми казваше ,че съм много добра във фолклора и ,че трябва да правя народни песни.Аз харесвам поп-фолка ,но България имаше нужда от тази музика народната.Аз съм правила авторски песни във поп-фолка ,и той  даваше една свобода и на мен ми беше интересно.Баща ми почина и аз във негова памет направих един албум „Син си имам“ той беше разделен  наполовина поп-фолк и фолклор.

Никой не беше правил такъв тип албум.Баща ми беше добър музикант и в нашият дом звучеше народна музика ,особено родопска и тракийска музика.

Българският  фолклор ми отвори  много врати той просто ме чакаше и съм много благодарна на публиката ,която ценя и уважавам.

Ти тази година ще участваш ли на Пирин Фолк?

Аз няма да участвам ,защото съм дала прекалено много  песни на фестивалът и ,няколко години бях специален  гост с концерти .

Ти сама ли се само продуцираш?

Ами аз вече 22 години си работя сама без музикални фирми и точно на толкова  е синът ми Лъчезар.Той е студент и следва ,не се занимава с музика.

Какво ще кажеш за тези изпълнителите ,който доста навлязоха и от поп-фолка пеят народни песни и преправят текстове и аранжименти?

Какво  да кажа да творят.Аз не съм човекът ,който да оценява трудът на всеки.

Единственото ,което бих казала е ,че когато правим песни е винаги е било моето мото  ,че носим отговорност за това.Просто творците да внимават ,че когато се  прави песен  какво ще донесе на хората това нещо.Аз на себе си съм си обещала да пея песни само ,който съм ги преживяла и в животът си.

Аз се радвам много ,че аз съм пяла фолклор ,когато бях в „Пайнер“,но моите продуценти ме питаха защо пееш фолклор  ти си млад човек.Аз им казах ,че  точно това съм завършила и точно младите хора трябва да поведат това със себе си.

Аз имам песни в днес вариант ,като „Качи се Магда на Черешата“ ,“ Мари Стано“ „Невено Моме“.В новият  албум съм включила и две родопски прекрасни песни „Оти съм Маре Легнала“ и „Бела съм Бела Юначе“.,които са в джаз аранжимент на Веселин Койчев.

Ти голям концерт ще правиш ли ?

Аз непрекъснато правя големи концерти на открита сцена по площадите.

Това са събития  на ,които хората ми гласуват доверие ,но някой голям концерт в зала може би на 30 годишнина когато правя на сцена.Харесвам повечето на открита сцена по площадите ,защото хората най-много тогава се веселят.

Какво правиш през свободното си време ?

Ами грижа се за семейството си и пиша поезия.Доста книги издадени имам и стихове,които публикувам  на моята страница.Музикалната ми страница  е Цветелина на Български ,а поетичната ми страница е Цветелина Добрева на Български.

Вижте и

Имам три книги издадени „Фабрика за Мечтатели“  „Сферата на Любовта“ и „Книгата Тя“,които са заредени с мощна енергия. По време на пандемията имам е една аудио книга ,която се казва „Преходът“и e качена  в you tube.

Със сестра ти Екстра Нина ще правите ли нещо ,защото имате така емблематични дуети?

На този етап не ,но пък с майка ми направихме една много интересна песен ,която е от нейната младост и е включена в албумът „Родовата Сила“ и се казва „О мамо“ .

Това е първият шлагер в моята кариера и го подарих за нейната 80 –годишнина ,като излезе много сполучлив дует с нея.

Къде могат да те гледат твоите почитатели ?

Ами имам медийно партньорство с „ФЕН Фолк ТВ“там излъчват моите клипове и в you tube.

Канили ли са те на музикални реалита да участваш?

Не не са ме канили ,но пея на частни партита  българска естрада руска  всичко пея ,като стилове.

Нещо за младите  изпълнители да кажеш ,които сега искат да станат популярни?

Ами трябва много да внимават как правят песните и да пеят ,че славата е тежка корона.

Всичко да правят с любов и да пеят с любов .

Да с Руси Русев даже имаме една прекрасна балада „Ураган от Любов“с Десислава се чуваме с Лия .С тези колеги сме тръгнали заедно и сме положили една основа в поп-фолка.

Тя беше много красива тази основа и беше много емоционална.

На всеки ,които му излезе албумът аз си го купувах и го слушах в колата с удоволствие.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре