Сега четете
Асен Христов: Към момента за зеления преход в България няма никакъв план

Асен Христов: Към момента за зеления преход в България няма никакъв план

На този етап зеленият преход в България се характеризира с едно – тотална анархия, няма никакъв план. Ние не знаем, нито сме планирали бъдеще, защото стратегия и планиране са две взаимносвързани неща, но България не е планирала след 5-10-15 години каква част от своята енергия иска да получава от ядрени централи. Не знаем колко искаме да получаваме от ТЕЦ и ВЕЦ.

Това каза председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ АД Асен Христов в първия ден на форума „Green Week 2023“, посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа. Форумът е организиран от Dir.bg и 3Е-news и ще протече три дни, като продължение на изданието „Green Transition“, което се състоя миналата година в столицата.

По думите му в момента има заявка за изграждането на 40 ГВт фотоволтаични мощности, а преносната система има капацитет за 10 ГВт, което ще блокира системата.

Според Христов, България разполага с два диаманта в енергетиката – ядрената енергия и тази, която се произвежда в помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ). Той посочи, че по производство на ядрена енергия страната ни е първа на Балканския полуостров и каза още, че атомната ни централа, в която работят специалисти, „се убива съзнателно“.

„Ако продължаваме така, след 10 години си планирайте нула процента вятърна енергия и ще си загубим всички специалисти. Ако до 12 месеца България няма ясно създаден орган, който да се заеме с това как да направим нови ядрени реактори, няма да стане“, каза той.

България има най-голямата батерийна централа на Балканския полуостров, произвеждаща 864 мегавата, което са два малки блока на АЕЦ, а тя не работи. Нормално е да планираме като държава в кой период на деня какво ползваме, каза още той.

Вижте и

„Енергетиката ни, колкото и да се хвалим, отива към дъното, ако не вземем мерки“, заяви Христов по отношение на състоянието на енергийния сектор у нас. Той предложи да бъде създаден енергиен борд или съвет, който да направи всички необходими проучвания и да се изработи стратегия, която да бъде приета от Народното събрание като закон и всяко следващо правителство да е длъжно да я изпълнява. Според него има опасност след 10 години „да се зарием в боклуци“ от фотоволтаици и да започнем да внасяме енергия от Гърция. Причината е, че банките имат възможност след 10 години да си върнат парите, които са инвестирали в съоръженията, но в един момента енергията от тях да стане толкова евтина, че инвестицията да не може да се връща и да се наложи да внасяме енергия отвън. „И КЕВР е на „куц крак“ заради ситуацията, в която се намираме“, добави той.

Фокусът на днешното събитие е поставен върху енергетиката и нейната ключова роля в прехода. Участниците обсъждат важни теми като енергийната независимост на Балканите, енергийната свързаност, възможностите на системите за съхранение на енергия, възобновяемата енергия и бъдещето на базовите централи. По-късно се очаква да бъде проведена и кръгла маса за визията и енергийната стратегия на България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре