Сега четете
ВСС избра Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор

ВСС избра Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ длъжността на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Сарафов получи подкрепата на осем от деветте членове на колегията, „против“ гласува Пламен Найденов. Решението на колегията подлежи на обжалване в 14-дневен срок, според Огнян Дамянов.

Членовете на колегията решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство.

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

 

Борислав Сарафов – биографична справка 

Вижте и

Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София. През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. Г. Караславов” в София. През 1994 г. завършва специалност „Право“ и „Охрана на обществения ред и престъпността“ във Висшия институт на Министерството на вътрешните работи (МВР) в София.

От 1 февруари 1996 г. Сарафов работи като следовател в Софийска окръжна следствена служба. От 19 февруари 2001 г. е заместник-районен прокурор в Районна прокуратура – Сливница. От 1 юни 2001 г. до 5 ноември 2006 г. е прокурор в Софийската окръжна прокуратура. От 6 ноември 2006 г. до 28 февруари 2007 г. е прокурор във Върховната административна прокуратура, отдел „Съдебен”. От 1 март 2007 г. до 29 юни 2011 г. е прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел „Противодействие на организираната престъпност”.

Борислав Сарафов е ръководител на Апелативната специализирана прокуратура от 30 юни 2011 г. до 17 януари 2017 г. От 18 януари 2013 г. е заместник главен прокурор. На 6 декември 2017 г. е избран за директор на Националната следствена служба. При избора е подкрепен от всички членове на прокурорската колегия на ВСС. Борислав Сарафов е преминал допълнителни обучителни мероприятия и курсове, и е участвал в международни семинари. Носител е на награди за високи професионални качества и високи резултати в работата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре