14 юни – Световен ден на кръводарителя

На 14-и юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител. На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20 век. За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната здравна организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

 

Мотото на кампанията за Световния ден на кръводарителя през 2023 г. е „Дари кръв, дари плазма, сподели живот, споделяй често„. Този мотив се фокусира върху лицата, които се нуждаят от доживотна подкрепа при кръвопреливане, като се подчертава решаващата роля, която всеки човек може да изиграе, като дари кръв или плазма.

 

Вижте и

За съжаление, България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори. Оказва се, че ако към днешна дата 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволното кръводаряване, то у нас този процент все още е по-малко от 25. А повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре