Сега четете
679 деца до 12 години от цялата страна се включиха в Националния конкурс за детска рисунка „Моята паричка“

679 деца до 12 години от цялата страна се включиха в Националния конкурс за детска рисунка „Моята паричка“

Задачата пред тях беше да измислят и претворят в рисунка собствен дизайн на банкнота – от съществуваща или измислена от тях валута.

Рисунките на участниците са публикувани в сайта на конкурса и до 20 май думата има публиката. Всеки може да разгледа проектите и да награди със своя глас онзи, когото харесва най-много.

Инициативата е организирана от образователната платформа TheLittle Chief и медията Mammi.bg с цел да фокусира вниманието върху значимостта на финансовата грамотност на децата. В допълнение на конкурса бяха проведени и редица образователни срещи с ученици и учители в класове от начален и основен етап, които продължават и до края на учебната годгодина.

Кого избраха да поставят върху своите банкноти децата?

Много разнообрази са проектите на децата, участвали в конкурса. Голяма част от тях са избрали да мислят върху нов дизайн на български лев, но не липсват и проекти за евро, долар, румънска лея, крипто валути, дори извънземни пари. А някои деца са предложили измислена от тях валута със собствено име и знак.

Интересни са и посланията, които децата отпращат със своите проекти. Силно застъпена е темата за опазването на околната среда и грижата за планетата, както и темата за добротворчеството и отношенията между хората.

Любопитно е кого избират да изобразят децата върху своите банкнотите. В участващите проекти ще открием български ханове и царе, будители, революционери, писатели, художници, анимационни герои, животни, извънземни… Има банкнота с Хитър Петър, както и такава с Хари Потър…

No alt text provided for this image

Не липсват и съвременни артисти, спортисти и популярни личности, сред които Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Григор Димитров, Христо Стоичков, Ивет Лалова, Стефка Костадинова, Веселин Топалов и др. А някои деца са избрали да нарисуват своята майка върху банкнота.

Награждаването

В конкурса ще бъдат определени петима победители. В допълнение на Победителя на публиката, петчленното жури на конкурса ще избере проектите за Първо, Второ и Трето място, а Уникредит Булбанк ще отличи още един участник.

Наградният фонд от общо 2400 лв. е предоставен от UniCredit Bulbank. Издателствата Клевър бук, Carrot и Ciela са подготвили за финалистите интересни книги и образователни комплекти.

Инициативата ще завърши със своеобразен празник на паричката на 3 юни в УниКредит Студио в София. На събитието ще бъде открита изложба с над 300 рисунки от конкурса, а за победителите е предвидена тържествена церемония по награждаване.

Журито

Вижте и

В своя избор и оценка на проектите журито ще се ръководи от критерии за оригиналност, творческо умение и детайл на изпълнение, но и демонстрация на познания относно функциите и значението на парите и графичното оформление на банкнотите.

No alt text provided for this image

Безплатни ресурси и полезно съдържание от The Little Chief

Сайтът на конкурса www.parichka.bg е оформен като пространство с богато полезно съдържание за деца и родители на тема пари, лични финанси, финансови навици. В специалната секция Научи ще откриете полезни статии, свободни за изтегляне ресурси и съвети, свързани с децата и парите, изготвени от The Little Chief, безплатна платформа за финансова грамотност.

Партньорите

Организатори на конкурса са The Little Chief – финансова грамотност за деца и Mammi.bg, а инициативата е част от официалната програма на Global Money Week 2023 за България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре