Сега четете
В България днес има нужда от прогресивни леви политики, заяви Сергей Станишев при откриването на форум за леви решения

В България днес има нужда от прогресивни леви политики, заяви Сергей Станишев при откриването на форум за леви решения

Искаме да покажем, че в България днес има необходимост от прогресивни леви политики, че има интелектуален капацитет те да се формулират и да се отстояват, заяви евродепутатът Сергей Станишев при откриването на „Форум за прогресивни леви решения“, организиран от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП) в София.

 

БСП е на дъното и сме длъжни да потърсим точки за опора, платформи на оттласкване от това състояние, което е вредно за България и за европейската социалдемокрация, каза Станишев.

 

Често ни се предлагат не същностни, съдържателни политики, а някакви субпродукти или политически ГМО-та, заяви Станишев. Той коментира, че всеки избира удобна за себе си тема, за да мобилизира твърди избиратели на своята партия и твърде често това се използва като „димна завеса“ за безсилието да се търсят, намират и предлагат реални решения. И даде пример с „плашилото еврозона“ и „истерията на тема джендър идеология и трети пол“. По думите му това са все удобни теми за захранване и раздухване на страхове, и за прикриване на собствената немощ – политическа, често интелектуална.

 

Докато ни занимават с такива теми, светът е в безпрецедентна трансформация и това е най-важното, което трябва да дискутираме – трансформация, политическа, енергийна, климатична, дигитална и в напрегнато очакване на масовото нахлуване на изкуствения интелект в живота ни, заяви Станишев. По думите му лявото по дефиниция не може да е консервативно.

 

Станишев посочи, че отдавна не е правен форум в лявото пространство с този мащаб. Чух в последните дни най-невероятни интерпретации на този форум, разбрах, че сме получили и безплатна реклама от трибуната на Народното събрание, посочи той. По думите му това означава, че има очаквания.

 

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов посочи, че вчера някой е казал, че тук се събират „джендър социалистите“, но това не е вярно. Социалистите в ЕП не се борят да ни вземат децата, а се борят за справедливост, както я разбират, допълни той.

 

Вижте и

Лявото не е демоде, то е единственото възможно, защото имаме повече от всякога нужда от него днес, заяви Витанов. Дайте да „пипаме“ данъците, понеже е криза, призова още той. Витанов обясни, че един от инструментите за регулиране на неравенствата са данъците. Казвам не да не ги вдигаме, дайте да ги променим по начин, който да донесе повече справедливост, допълни той.

 

На събитието присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министрите Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. Сред гостите са и Джакомо Филибек – изпълнителен генерален секретар на Партията на европейските социалисти, и Биляна Борзан – заместник-председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

 

Във форума участват над 400 души, сред които представители на БСП и на Коалиция „Левицата!“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре