Сега четете
Китай заклейми срещата в Калифорния между тайванския лидер Цай Ингвен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти

Китай заклейми срещата в Калифорния между тайванския лидер Цай Ингвен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти

Китайското външно министерство заклейми срещата в Калифорния между тайванския лидер Цай Ингвен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти като акт на съглашателство и заяви, че Пекин ще брани суверенитета си, съобщи Синхуа.

„Китай се обявява твърдо против и категорично осъжда подобни действия“, заяви говорител на ведомството, цитиран от официалната държавна осведомителна агенция. „В отговор на дълбоко погрешните съглашателски действия между САЩ и Тайван Китай ще вземе енергични мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната си цялост.“

Вчера Маккарти прие Цай в Калифорния, с което стана най-високопоставеният вашингтонски политик от десетилетия, срещнал се с тайвански лидер на американска земя. На срещата той изтъкна необходимостта от ускоряване на оръжейните доставки за Тайван с оглед на растящата заплаха от Китай, отбелязва Ройтерс.

В друго изявление, разпространено чрез Синхуа, външнополитическата комисия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент), посочи, че действията на Маккарти „са в сериозен разрез с поетия от САЩ ангажимент пред Китай по тайванския въпрос“.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя територия, позиция, на която Тайпе категорично се противопоставя. През 1979 г. Вашингтон установява дипломатически отношения с Пекин и с това признава правителството там за легитимното правителство на Китай, а не това в Тайван, каквато е дотогава американската политика.

Становище по срещата Цай-Маккарти изрази и китайското министерство на отбраната. То заяви, че китайската армия ще остане в състояние на повишена готовност след срещата и призова САЩ да спазват официалния политически ангажимент, който са поели пред Пекин по тайванския въпрос.

Вижте и

Източник БТА

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре