Сега четете
Урсула фон дер Лайен: Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна

Урсула фон дер Лайен: Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна

Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в лекция за Института „Меркатор“ и Центъра за европейска политика в Брюксел.

Отношенията ни с Китай са сред най-сложните и важните, и това как ги управляваме, ще реши бъдещето на нашия напредък и на нашата сигурност, добави тя. Фон дер Лайен посочи, че Китай има богата история, с влияние над световното развитие. Тя даде пример с изобретяването в Китай на компаса, барута, производството на хартия и печатарството, които доведоха до революционни цивилизационни промени. За по-малко от 50 години Китай се превърна от страна с широкоразпространена бедност, в държава с втората по големина икономика в света и водач в основни технологии, допълни председателката на ЕК. Фон дер Лайен отбеляза, че амбициите на Пекин са още по-големи и припомни скорошно изказване на китайския президент Си Цзинпин, който изрази очакване до 2049 г. Китай да се превърне в най-мощната страна в света.

Отношенията ни са твърде важни, за да бъдат застрашени от неясни условия. Видно е, че отношенията ни станаха по-отдалечени и трудни в последните години. Взаимното разбиране започва с разговор. Загрижени сме какво означава завръщането на Китай на световната сцена след пандемията, заяви председателката на ЕК. Според Фон дер Лайен е необходимо ЕС да определи трезво стратегията си спрямо Китай и това какво е успех в двустранните отношения, като има предвид стратегическите цели на Пекин.

Не е в наш интерес да прекъсваме връзките с Китай, отношенията ни не са черно-бели и трябва да бъдат открити. Трябва да бъдем сигурни, че износът към Китай и китайските инвестиции в ЕС са в наш собствен интерес, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи Китай отчита слабостта на Русия и възнамерява да се възползва. Фон дер Лайен заяви, че се е променил балансът в отношенията между Москва и Пекин, в които досега руската страна беше водеща. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай носи отговорност да се спазват принципите и ценностите в Устава на световната организация, както и да играе конструктивна роля в усилията за постигане на справедлив мир в Украйна, а това е възможно само със запазването на териториалната цялост и независимостта на украинската страна, посочи тя. По нейните думи не вършат работа мирни планове, които възприемат откъсването на части от Украйна.

Вижте и

Въпросът за спазването на човешките права ще определи как взаимодействаме с Китай, каза Фон дер Лайен. По нейните думи Пекин води умишлена политика за повишаване на военните способности, за разпространение на дезинформация и за икономически натиск.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре