Сега четете
Юлий Павлов: Най-вероятно ще имаме парламент от пет политически формации

Юлий Павлов: Най-вероятно ще имаме парламент от пет политически формации

Най-вероятно ще имаме парламент от пет политически формации, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, който представи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА данни от национално представително проучване, проведено в периода 16-19 март сред 1021 души по метода на прякото стандартизирано интервю, реализирано и финансирано от Центъра за анализи и маркетинг.

Изследването е проведено в периода 16-19 март, сред 1021 пълнолетни граждани, 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Метод на формиране на извадката – двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата. Метод на регистрация на информацията – пряко стандартизирано интервю „лице в лице“. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове, 95% гаранционна вероятност – плюс/минус 3,1% . Възложител и финансиране – Център за анализи и маркетинг, който е осъществил и реализацията на изследването.  

61,2 на сто от участниците в проучването смятат, че новият парламент трябва да се излъчи редовно правителство, дори с цената на големи компромиси. 25 на сто отговарят с „не“ и ако трябва да се преминават т.н. „червени линии“, които партиите си поставят.

Павлов коментира, че най-голямо е желанието за сформирането на редовно правителство сред избирателите на ГЕРБ-СДС. Близо 80 на сто от тях смятат, че трябва да се сформира редовно правителство, дори и с цената на големи компромиси, докато за избирателите на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) този процент е 70.

Идеята, че симпатизантите на ПП – ДБ не искат на този етап правителство тук се разколебава, коментира Павлов. Близо една трета от запитаните смятат, че новият парламент ще излъчи редовно правителство, но близо половината 48,2% са на мнение, че по-скоро няма да излъчи и тук песимизмът преобладава.

Павлов каза, че очакването им е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души. Той коментира, че връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, тъй като шоковото въвеждане на принудително машинно гласуване е отказало почти половин милион души. По думите му сега на тези избори те няма да се върнат, тъй като са били разочаровани от поведението на политиците.

Сред избирателите на ПП, ДБ, ГЕРБ оптимизмът сериозно преобладава. Близо 60 процента отиват да гласуват, защото очакват да се състави редовно правителство.

50,3% от анкетираните са на мнение, че ако никоя от водещите политически сили не успее да сформира мнозинство, най-добрият вариант за страната е да се състави правителство от експерти, без участието на лидерите, подкрепено от ПП – ДБ и ГЕРБ-СДС. 30 процента са на мнение, че президентът Румен Радев трябва да продължи да управлява чрез служебни правителства.

Павлов коментира, че две трети от избирателите на ПП и ДБ подкрепят подобен тип експертно правителство, три четвърти от избирателите на ГЕРБ – СДС – също.

Три четвърти от анкетираните 74,7 на сто не смятат, че трябва да се променя датата на националния празник на България – 3 март. Тези, които смятат, че трябва да се промени са едва 16 процента от анкетираните. Очаквано не искат да се променя датата на националния празник  симпатизантите на БСП и „Възраждане“, но и над 60 процента от симпатизантите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също смятат, че трябва националният празник да остане на 3 март.

Тези десни партии, които се заиграват с тази тема – отново не са уцелили нагласата на собствените си избиратели, коментира Павлов.

При представянето на изследването Павлов констатира, че от началото на годината вече няма политик с положителен рейтинг, при който доверието да е по-голямо от недоверието. С 44,0 процента одобрение е президентът Румен Радев, следван от вицепрезидента – Илиана Йотова с 37,3 на сто одобрение, служебният премиер Гълъб Донев – 34,1 % . Между 20-25 на сто е одобрението за политиците: Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Мая Манолова, Стефан Янев, Огнян Герджиков, Ива Митева, Костадин Костадинов.

Вижте и

За 31,4% от запитаните служебното правителство се справя по-скоро успешно, други 52,6 процента смятат, че се справя неуспешно.

Най-важната тема за избирателите по време на предизборната кампания са високите цени и инфлацията. Тя е посочена от близо 90 процента от хората, следват темите за здравеопазването и борбата с корупцията, определени като най-важни по време на кампанията от 35 на сто, темата за социалната политика е посочена от 24,8 % от хората и позицията на България за войната в Украйна – 21,4 на сто.

Павлов определи като „мижав“ интереса към темата за борбата с джендър идеологията. 83,5% от участвалите в проучването смятат, че държавата трябва да въведе таван на цените на основните хранителни продукти. Именно високите цени, инфлацията, безработицата и ниските доходи се определят като основен проблем за 64,3 на сто от участвалите в проучването.

Според данните от изследването коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) получават 25,7 на сто от вота на вероятните гласуващи, а ГЕРБ-СДС – 24,7 на сто. Павлов посочи, че ДПС ще са трети с 13,8 на сто подкрепа, следват „Възраждане“ с 12,5 процента и  БСП с 8,1 на сто от вота на вероятните гласуващи. Шансовете на „Левицата!“, която според проучването получава четири на сто, да премине четирипроцентната бариера две седмици преди вота са 50 на 50, коментира Павлов.

По думите му „Има такъв народ“ и „Български възход“ са с около 3 процента. НДСВ излиза с 1,2 на сто, каза Павлов.

Той коментира, че разликата между първия и втория е в рамките на стохастичната грешка, но по думите му има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре