Сега четете
Пипнаха дясната ръка на на най-издирваната жена Ружа Игнатова

Пипнаха дясната ръка на на най-издирваната жена Ружа Игнатова

Въпреки че основателката на криптоизмамата OneCoin Ружа Игнатова продължава да е в неизвестност вече над пет години, делата по схемата, ощетила жертви от цял свят с поне 4 млрд. долара, продължават да набъбват. А от съобщение на прокуратурата в Ню Йорк от вчера става ясно и за още едно. Ирина Дилкинска, която работи като началник на юридическия отдел на криптокомпанията от 2015 до 2018 г., е екстрадирана от България на 20 март. Тя е с повдигнати обвинения за участие в сговор за измама и пране на пари, като ако бъде призната за виновна, за всяко от тях може да получи максимална присъда по 20 години затвор.

От справка в американските съдебни регистри се вижда, че още на 21 март е имало предварително изслушване пред съдия, където Дилкинска не се е признала за виновна, а следваща дата за изслушване е насрочена на 6 април.

Обвиненията към иначе досега не особено публично популярната Дилкинска не са изненада. В материалите по повечето други свързани с OneCoin съдебни дела в САЩ името й фигурира, включително и като „съучастник“. Тя присъства като директор в няколко компании от мрежата за пране на пари от OneCoin, по която вече беше признат за виновен американският адвокат Марк Скот. А арестуваният в САЩ брат на Ружа Игнатова Константин в детайли описва участието й в изграждането на международната структура за пране на пари от OneCoin, а също и страховете й, че може да бъде арестувана, тъй като името й се появява във фирмите.

Какво е правила Дилкинска

Официалната позиция на Дилкинска е да ръководи правния отдел на компанията, който отговаря и за регулаторното съответствие. Извън това обаче тя дейно е участвала в мрежата от компании, през които според разследванията в САЩ са изпрани стотици милиони долари, произхождащи от жертвите на OneCoin.

„Ирина Дилкинска, титулуваният Head of Legal and Compliance на криптовалутната пирамида OneCoin, e правила точно обратното на наименованието на позицията си – помогнала е да се изперат милиони долари незаконни постъпления през кухи компании“, казва прокурор Деймиън Уилямс в съобщението.

Вижте и

Вероятно доста проблемно за нея ще е и че част от съмнителните трансфери са от притежаваната от нея българска фирма „Б енд Н консулт“ ЕООД (B&N). За да се заблудят банки, за да минат преводите, са изфабрикувани документи, в които се твърди, че фирмата предлага консултантски услуги и софтуерни решения и е генерирала 200 млн. долара оборот, като така парите се прикриват като инвестиции в създадени от Марк Скот фондове. Реално обаче B&N няма дейност и през нея (както и през други компании от различни юрисдикции) са изпирани парите от OneCoin.

С две години забавяне

Не е ясно точно в кой момент са повдигнати обвиненията на Дилкинска, като по делото е представен допълващ обвинителен акт от 24 септември 2020 г. Предвид вече течащото по това време дело срещу Скот и повдигнатите още през 2017 г. обвинения срещу Ружа Игнатова може да се предположи, че и юристката е била обект на интерес от американските служби и от по-рано.Донякъде любопитно процедурата по екстрадиране на Ирина Дилкинска започва точно преди две години. На 22 март 2021 г. с нота на посолството на САЩ до българското външно министерство е изпратена молба за екстрадиция, която оттам е придвижена към правосъдното министерство. Скоро след това, на 31 май 2021 г., САЩ публикуват и червена бюлетина за издирването й и на 8 юни 2021 г. Дилкинска е задържана. Не е известно през това време тя да се е укривала някъде, като от българското дело за екстрадицията става ясно, че има семейство, две деца и е работила в страната, след като напуска OneCoin през 2018 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре