Сега четете
Международният наказателен съд (МНС) издаде днес заповед за арест на руския президент Владимир Путин

Международният наказателен съд (МНС) издаде днес заповед за арест на руския президент Владимир Путин

Международният наказателен съд (МНС) издаде днес заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс.

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.

МНС издаде заповед за арест на Путин по подозрение в незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

Отделно съдът издаде заповед за арест на руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по същите обвинения.

По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че се очаква съдът да издаде заповеди за арест – първите от разследването му, свързано с конфликта в Украйна.

Председателят на съда Пьотър Хофмански заяви във видеообръщение, че съдиите от МНС са издали заповедите и тяхното изпълнение остава в ръцете на международната общност, отбелязва. Съдът не разполага със своя собствена полицейска служба, която да изпълнява разпорежданията на МНС.

Москва не признава юрисдикцията на МНС, като тази позиция бе потвърдена по-рано тази седмица от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Поради това властите в Русия не екстрадират руски граждани.

Украйна също не е член на МНС, но му предостави юрисдикция на своя територия и откакто бе даден старт на разследването, прокурорът от международния съд Карим Хан е посетил страната общо четири пъти.

МНС заяви, че в хода на неговото досъдебно производство е установено, че има „основателни причини да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление незаконна депортация на население и за незаконното прехвърляне на население от окупираните райони на Украйна в Руската федерация в ущърб на украинските деца“.

Вижте и

В изявление на съда се казва, че „има разумни основания, да се счита, че г-н Путин носи индивидуална съдебна отговорност“ за отвличанията на деца, „тъй като не е предприел преки действия, заедно с или чрез други (и) заради факта, че не е упражнил надлежен контрол върху цивилните и военните, които са извършили деянията“.

Разследване, подкрепено от ООН, вчера посочи като потенциални проблеми, които биха могли да бъдат квалифицирани като военни престъпления и евентуално като престъпления срещу човечеството, руски нападения срещу граждани в Украйна, както и системни изтезания и убийства в окупираните региони.

Мащабното разследване установи и престъпления, извършвани срещу украинци на руска територия, включително и депортиране на украински деца, на които е било попречено да се съберат със семействата си, изграждане на система за „филтриране“ с цел подбирането на украинци за задържане, както и изтезания и нечовешки условия на задържане.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре