Сега четете
Ако Белград и Прищина приемат новия европейски план, това на практика ще означава взаимно признаване, смята европейски дипломат

Ако Белград и Прищина приемат новия европейски план, това на практика ще означава взаимно признаване, смята европейски дипломат

В Брюксел в понеделник ще се състои нов рунд от преговори между Белград и Прищина.  Целта на срещата е двете страни  да приемат европейското предложение  за нормализиране на отношенията, заяви посредникът в диалога Мирослав Лайчак.  Той изтъкна, че няма  време за пилеене и че тази година е решаваща, тъй като идната година и в Европа, и в Америка има избори.  Планът, за който ще се разговаря в понеделник, не е временно решение, а ще стане задължителен за двете страни, заяви Лайчак.

Ако Сърбия и Косово приемат подкрепяния от ЕС и САЩ план за нормализиране на отношенията в понеделник, това де факто ще означава взаимно признаване, заяви високопоставен служител на ЕС в петък, цитиран от агенция Хина.

След продължила месеци пауза сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти ще се срещнат в Брюксел на 27 февруари, за да обсъдят плана за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Сърбия не признава независимостта, която нейната бивша южна провинция Косово обяви през 2008 г.

Говорейки при условие за анонимност, високопоставеният служител на ЕС каза, че очаква  Вучич и Курти да приемат плана и срещата в понеделник  да не  се занимава със съдържанието, а с изпълнението на документа.

Мнозина казват, че приемането на предложението означава фактическо признаване и това е така, каза дипломатът.

Приемането на предложението, добави той, означава  съгласие да се осъществи ангажиментът за създаване на  Съюз на сръбските общини в Северно Косово, което е основното искане на Сърбия за възобновяване на преговорите с Косово.

След дългогодишните опити като част от диалога между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, които постигнаха много скромен напредък, Германия и Франция стартираха инициатива, подкрепена от Съединените щати и Европейския съюз, за постигане на напредък на този фронт възможно най-бързо в контекста на войната в Украйна.

Срещите, проведени през последните няколко години, бяха предимно за решаване на кризи, каза дипломатът и добави, че сега подходът е  насочен към нормализиране на отношенията, което прави срещата в понеделник различна от предишните.

Вижте и

Има видими опити на Русия да разубеди Сърбия да приеме плана, но президентът Вучич намекна, че руският натиск няма да му повлияе, каза още дипломатът.

Германско-френската инициатива  доведе до проект на споразумение, чиято същност е взаимното признаване на документи, печати, паспорти, лични карти и национални символи.

Очаква се Сърбия да не блокира членството на Косово в международни организации и от двете страни се очаква да развиват добросъседски отношения, основани на равни права. Очаква се Косово да осигури подходяща степен на самоуправление за своята сръбска общност и да формализира специалния статут на Сръбската православна църква. Очаква се също  двете страни да открият дипломатически представителства в двете столици.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре