Сега четете
Спад в цените на храните ще има, въпросът е колко ще е той, каза министър Никола Стоянов

Спад в цените на храните ще има, въпросът е колко ще е той, каза министър Никола Стоянов

Спад в цените на храните ще има, но първо въпросът е колко ще е той, посочи служебният министър на икономиката и енергетиката Никола Стоянов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

 

Той добави, че проблемите трябва да бъдат решени от едно следващо редовно правителство, за да нямаме повече такива ситуации.

 

„Истината е, че пазарът не е добре балансиран. В крайна сметка има по- силни икономически субекти срещу по- слаби, което води до изкривявания. Трябва да се предприемат много по генерални стъпки“, коментира той.

 

„Третата стъпка, освен информираност и контрол, е това, което работим – именно законодателна инициатива за Закон за търговията с храни. Нещо, което има в много други държави в ЕС“, посочи още Никола Стоянов.

 

Според него таванът на цените на храните не е действащ механизъм. „Не съм привърженик на такива чисто административни мерки, доказало се е в практиката, че те не работят по никакъв начин“, обясни той.

Вижте и

 

Проверки за нелоялни търговски практики се провеждат в цялата страна от вчера. Националната агенция за приходите (НАП), Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха съвместни проверки в Бургас с цел да установят има ли спекула при цените на продуктите от малката потребителска кошница.

 

„Истината е, че много разчитаме и на информираността на клиентите, защото и за хранителните вериги като за всяка компания имиджът е много важен. И наистина, аз искам с тях да сме заедно в тази борба, да покажем кои са лоялните, кои са етичните търговци и разчитам, че те са именно такива“, коментира министърът на икономиката. Той посочи, че целта е да се покажат нелоялните търговски практики, за които ще има много сериозен контрол и по този начин да се балансира пазарът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре