Сега четете
Създават приоритетни болници, които НЗОК ще финансира допълнително

Създават приоритетни болници, които НЗОК ще финансира допълнително

В България вече ще има приоритетни болници, които ще имат право на допълнително финансиране от НЗОК. Това решиха депутатите на днешното извънредно пленарно заседание. Те приеха поправките на Закона за за здравното осигуряване, внесени от ГЕРБ и ПП единодушно – със 159 гласа „за“.

Кои болници ще се приоритетни ще определи Министерски съвет, който трябва да приеме Наредба за критериите, на които тези лечебни заведения задължително да отговорят. Например да са болници, които са от ключово значение за достъпа до медицинска помощ в отдалечени и труднодостъпни региони, както и такива, които са от критично значение за осигуряването на комплексност на лечението. Сред критериите, на които ще трябва да отговорят приоритетните болници, са: да са многопрофилни, да имат разкрито спешно отделение, отделение или клиника за интензивно лечение с 2-ро или 3-то ниво на компетентност, клиника по кардиология с възможност за лечение на остри състояния на сърдечно-съдовата система, отделение по неврология с възможност за лечение на инсулти, хирургия, която да поема и тежки спешни пациенти, АГ-отделение с възможност за извършване на планови или спешни раждания, клиника по педиатрия и неонатология, хемодиализа.

Здравната каса пък ще трябва да изготви Методика за допълнителни пари, които приоритетните лечебни заведения ще получават, като според депутатите това може да стане и преди приемането на нов бюджет за 2023 г.

Вижте и

Друг ключов момент в приетите промени и задължението на директорите на болниците да осигурят основни заплати за медиците в размер на поне колкото заложените в КТД за сектора, които за тази година са 2000 лева за лекар, 1500 лева за сестра и 910 лева за санитар. Това условие ще фигурира в Националния рамков договор за медицинските дейности, което означава, че не би трябвало да има болница в страната, която да работи с обществен ресурс, без да е изпълнила условието за минималните възнаграждения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре