Меджидиев: Ще се изнасят лекарства само при 100 % наличност в страната

Паралелен износ на лекарства трябва да има само, ако наличните в страната за изминалите 12 месеца са 100 % от нужните за българските пациенти, вместо сегашните 65 %. Това обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пред журналисти. Той беше категоричен, че липсва ефективен контрол над търговията с лекарства и затова проверките на МЗ и Агенцията по лекарствата ще продължат до приемането на законовите промени, предложени от неговия екип: промяна на алгоритъма за попадане на медикаменти за наблюдение в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА); съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни за паралелен внос на лекарства, ако даден медикамент е в недостиг; запечатване на обекти, при установяване на нарушения при търговците.

„Аз съм единствено зависим от своите пациенти. Вече шести месец, въпреки че съм министър, аз се грижа за пациентите си. Това удоволствие моята предшественичка не го е имала. Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той е от доста по-дълъг период. Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки“.

Извън темата с недостига на лекарства, служебният министър обяви още, че във ведомството се създава работна група съвместно с няколко министерства, която има за цел да изгради хангари за медицински хеликоптери, както и да бъдат обучени кадри за системата за въздушно спасяване. „Другата седмица се очакват и първите решения на групата, която стартира работа още днес. Целта е при наличност на медицински хеликоптер в България ние да сме готови веднага“, допълни д-р Меджидиев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре