Сега четете
Иван Дерменджиев: България има амбицията да бъде активен участник в разговорите между ЕС и Турция

Иван Дерменджиев: България има амбицията да бъде активен участник в разговорите между ЕС и Турция

България има амбицията да бъде активен участник в разговорите между ЕС и Турция за постигане на балансирано решение, което да отчита както интересите на Турция, така и интересите на държавите, охраняващи външните граници на Съюза. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който проведе среща с членове на Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент.

„Само при такъв подход може да постигнем трайно решение за мигрантската криза, което да е удовлетворително и за Турция, и за държавите от ЕС“, коментира министърът.

„Само нашите усилия не са достатъчни за справяне с безпрецедентната мигрантска криза, пред която сме изправени и двете държави. Необходимо е по-тясно да бъда привлечен и ЕС“, смята той.

Демерджиев допълни, че България и Турция имат амбицията да развият още повече двустранните си отношения в тази област.

„Набелязахме темите, по които това да се случи, набелязахме редица инфраструктурни проекти. Набелязахме и необходимостта от още по-тясно взаимодействие при борбата със справянето с нелегалната миграция. Обсъдихме и възможностите за развитието на инфраструктурата и възможностите на двата основни пункта между двете държави – „Капитан Андреево“ и „Лесово“. Изразихме амбицията на българската страна тези пунктове да бъдат така преустроени, че да придобият изцяло нова функционалност“, заяви още министърът на вътрешните работи.

Делегацията, водена от председателя на Комисията по вътрешни работи на Великото националното събрание на Турция Джелялетин Гювенч, е на двудневно посещение в България по покана на председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 48-ото Народно събрание на България Хамид Хамид.

Вижте и

След срещата Хамид отбеляза, че големият състав на турската делегация показва „готовността за решителна подкрепа и общи усилия за охрана на общата ни граница“.

„Сътрудничеството вече дава своите резултати. Надявам се всичко това да бъде обективно отбелязано и констатирано от нашите европейски партньори и България да бъде приета окончателно в Шенгенското пространство в най-близко бъдеще. От името на комисията и от свое име декларирам, че ще положим всички усилия по приоритетно приемане на всички нормативни актове, касаещи темата, както и в предстоящата бюджетна процедура да обезпечим със съответните средства органите на министерството, за да може те да функционират правилно“, коментира той.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре