Сега четете
Фестивалът „Сурва“ в Перник се завръща с рекорден брой участници

Фестивалът „Сурва“ в Перник се завръща с рекорден брой участници

Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в 29-ото издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перинк, съобщиха от общинската администрация.

Близо 10 000 души от България и чужбина ще дефилират през трите фестивални дни в европейската карнавална столица на сурвакарските игри – Перник.

Тази година мащабното събитие ще се проведе от 27 до 29 януари. Тържествата ще започнат две седмици по-рано с народния празник Сурова – в нощта на 13 срещу 14 януари. Обичаят е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и се провежда в почти всички населени места от региона.

Организаторите на „Сурва“ съобщават, че в тазгодишното издание на фестивала участие са заявили 118 групи от страната, от които 45 са от област Перник. По време на маскарада ще се изявят и петнадесет чуждестранни групи.

В рамките на фестивала ще бъде проведено и традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада”, в което се очаква да се включат маскирани от 25 групи.

Вижте и

Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът „Сурва“ е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Маскарадното събитие бе отлагано три пъти – най-напред заради водната криза, след това и заради пандемията от КОВИД-19.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре