Сега четете
ДАНС ще проверява имат ли имоти в България санкционирани руснаци

ДАНС ще проверява имат ли имоти в България санкционирани руснаци

Прокуратурата е наредила на ДАНС да провери информацията, че руснаци и юридически лица, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти в България. Това съобщи държавното обвинение днес. Проверката е разпоредена вчера. Освен това ДАНС ще търси и дали има неформални-паравоенни структури, действащи на територията на страната, които се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на България.

Още преди месеци разследващ сайт  изнесе информация, че има санкционирани заради войната в Украйна Руснаци, които притежават имоти на българското Черноморие. Става дума за високопоставениte Сергей Чемезов, Максим Топилин, Владимир Плигин и Алексей Чепа, които са в санкционните списъци на ЕС, Великобритания и САЩ. Не е известно до момента българските власти да са предприели стъпки за блокиране на активите на санкционираните руски граждани.

Прокуратурата съобщи още, че продължава проверката срещу паравоенната организация „Шипка“, започнала в средата на декември, след като години наред институциите бездействаха срещу тази структура.

Вижте и

Съобщението на прокуратурата идва на фона на твърденията на издирвания от Русия Христо Грозев, че държавното обвинение на практика прикрива участието на руското ГРУ във взривовете в български военни складове. Грозев обясни това пред депутатите от комисията за контрол над спецслужбите, които го изслушаха вчера. До момента няма коментар от прокуратурата за тези твърдения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре