Сега четете
САЩ: Имаме исторически пробив в ядрения синтез

САЩ: Имаме исторически пробив в ядрения синтез

САЩ оповестиха исторически научен пробив в продължилия десетилетия стремеж за овладяване на термоядрения синтез – енергията, която захранва Слънцето и звездите, съобщава БТА.

Постижението може в рамките на няколко десетилетия да революционизира производството на енергия на Земята, осигурявайки изобилие от чиста енергия.

От десетилетия изследователи от цял работят за развитието на ядрения синтез, който според привържениците си може да позволи на човечеството да се освободи от своята зависимост от изкопаемите горива, отговорни за глобалното затопляне.

Изследователи от Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в Калифорния за първи път са произвели повече енергия в експеримент с реакция на термоядрен синтез, отколкото е била използвана за възпламеняването й. Те са преодолели една от основните трудности – получаване на повече енергия от вложената в експеримента за пресъздаване на процеси, които протичат на Слънцето.

Този успех ще остане „в учебниците по история“, каза министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм на пресконференция.

В момента атомните електроцентрали използват ядрено делене, което действа чрез разпад на ядрото на тежък атом, при което се освобождава енергия. Недостатъкът тук е отделянето на големи количества ядрени отпадъци, които поставят радиоактивни дълго време. Това налага съхранение при специални условия.

Вижте и

При ядрения синтез пък се сливат две леки ядра, образувайки по-тежко. Това е реакцията, която захранва звездите, включително Слънцето. Благодарение на условията на екстремни топлина и налягане водородните атоми се сливат, за да образуват хелий, произвеждайки в процеса огромно количество енергия. Предизвикателствата пред технологията на ядрен синтез са свързани с необходимостта от много високи температура и налягане, необходими за свързването на елементите.

На Земята този процес може да се осъществи с помощта на свръхмощни лазери. В успешния експеримент учените са фокусирали 192 лазера върху мишена с големината на напръстник, където са поставени леки водородни атоми, които трябва да се слеят. Лазерите са загрели и компресирали водородното гориво. Резултатът най-накрая доказва физичен принцип, който преди десетилетия е бил въображаем.

Ядреният синтез има много предимства пред деленето: при него няма риск от ядрени аварии и се отделя много повече енергия, като се образува малко количество радиоактивен отпадък с кратък живот. Привържениците на термоядрения синтез се надяват, че благодарение на него един ден ще може да бъде произвеждана почти неограничена енергия без въглеродни емисии, измествайки изкопаемите горива и другите традиционни енергийни източници.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре