Сега четете
Газът ще поскъпне през декември заради хранилището в Чирен

Газът ще поскъпне през декември заради хранилището в Чирен

“Цената на газа можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена на природния газ, съхраняващ се в газохранилището Чирен. За декември цената от Чирен е най-висока. Напълно нормално е с настъпване на отоплителния сезон и с високите нива на консумация на „Топлофикация София“, цената на газа да поскъпне.” Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)Иван Иванов.
“Въпреки това цената на газа, която се очаква и през декември, няма нищо общо с 353-те лв. за мегаватчас, които бяха достигнати през септември”, заяви още Иванов.
Докладът на работната група на КЕВР гласи, че към днешна дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата съобразно заявлението от 10 ноември, и не се очакват значителни изменения към 1-ви декември.

“Отчитайки формулата за ценообразуването на природния газ от “Газпром Експорт”, и оттам изчислена цената на природния газ като микс, което би довело до цена на „Булгаргаз“ като обществен доставчик, се оказва, че цената продължава да бъде по-висока от успешно договорената цена от „Булгаргаз“ – тя е 157,20 лв. спрямо предложената и към ден днешен 145,87лв. за мегаватчас. Новите фактори и обстоятелства ги очакваме до 09:00 ч. на 1-ви декември”, заяви още Иванов.

За ноември цената на синьото гориво бешепонижена с цели 47% до 123,01 лева/MWh.
„Булгаргаз“ ще внесе окончателното си заявление в енергийния регулатор на 1-ви декември.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре